Aydınlı Apt. No:36, Kat:2, Daire:4
Konak / Alsancak | İZMİR
Telefonla İrtibata Geçebilirsiniz
turan@uckunlaboratuvari.com
*Cumartesi günleri 15:00'e kadar açığız
Sonradan kazanılmış bağışıklık eksikliği sendromu anlamındaki AIDS, (HIV) (Human Immundeficiency Virus) virüsünün bulaşmasıyla oluşan ve 20. yüzyıla damgasını vuran bir hastalıktır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en çok araştırılan bu hastalığın bulaşma yolları hepimiz tarafından biliniyorsa da, bir kez daha yinelemekte yarar görüyorum.
Tükürük, gözyaşı, yara akıntısı, kadın ve erkeğin cinsel organ salgıları ve anne sütü de virüs içerir.
Sineğin tükürüğü virüsü üretmez , virüs öldürücüdür ve sivrisinekle AIDS bulaşmaz.
Hastayla tokalaşma, aynı tabak, bıçak, havlu ve eşyalarını kullanmak, aynı havayı teneffüs etmek, aynı tuvaleti kullanmak bulaşma yolu değildir.
Yukarıda adı geçen nedenleri günlük yaşamımızdan elimine edersek AIDS ‘ e yakalanma olasılığımız da o denli az olur.
BULAŞIN, EN FAZLA CİNSEL YOLLA olduğu bu hastalıktan korunmanın en başta geleni; tek ve bilinen eşle seks, ya da kondom (prezervatif) kullanmaktır.
Güvenli olmayan cinsel ilişki, herhangi bir cinsel hastalığa veya AIDS hastalığına yakalanmaya neden olabilir.
Hastalık belirtilerinin ortaya çıkması bazen haftalar, aylar, hatta yıllar bile sürebilir.
Bazen çok az ya da hiçbir belirti olmayabilir ve bu durumda rahatsızlık hissedilmeyebilir .
Özellikle kadınlar, hastalığın varlığını fark etmeyebilirler.
Bulaşma olduğu ya da kuşku duyulduğu zaman; önce güvenilir bir laboratuvarda mutlaka AIDS, FRENGİ, HEPATİT-B ve HEPATİT-C kan testleri yaptırılmalı; cinsel organlarda yanma veya akıntı varsa mikrobun cinsinin ve hangi antibiyotiğin etkili olduğunun saptanması için meni veya servikal akıntıdan kültür-antibiyogram testleri yaptırılmalıdır.
DOKTOR VERSE DAHİ, RASTGELE ANTİBİYOTİK KESİNLİKLE KULLANILMAMALIDIR! ÖNCE KÜLTÜR-ANTİBİYOGRAM TESTLERİ YAPILMALIDIR. Zira rastgele alınan antibiyotikler, (vücutta kalıcı olarak) sonradan oluşacak enfeksiyonlara karşı da direnç oluşturur.
AIDS ve HEPATİT dışındaki diğer cinsel hastalıkların tedavisi vardır. Ancak; ÖNCELİKLE laboratuvar teşhisi ve sonrasındaki doktora danışın. Arkadaş önerisi veya internet bilgileriyle kendi kendinizi tedavi etmeyi düşünmeyin.
Cinsel ilişkide bulunduğunuz kişi, ilişkiden sonra cinsel bir rahatsızlığı olduğunu bildirirse, bu uyarıyı ciddiye almanız ve hastalık belirtileri olmadan dahi güvenilir bir laboratuvara başvurmanız doğru olur. Tüm doktorların tanı ve tedavilerini saklama zorunluluğu vardır.
Cinsel bir hastalığı tedavi ettirmemenin sonuçları çok ciddi olabilir. Buna, Chlamydia ya da Mycoplasma enfeksiyonuna yakalanmış, ancak tedavi olmamış kadınların ve erkeklerin kısır kalmalarını örnek gösterebiliriz. Her zaman güvenli bir şekilde cinsel ilişkide bulunursanız, cinsel hastalıklardan korunabilirsiniz. Güvenli cinsel ilişki, cinsel bir rahatsızlığa yakalanma olasılığını azaltır. Cinsel ilişkiden sonra yıkanmak veya idrar yapmak sağlıklıdır. Ancak bu, cinsel hastalığa yakalanmayacağınız anlamına gelmez. Bazı erkekler temiz görünümlü bayanlardan cinsel hastalık bulaşmayacağını düşünürler. Oysa bu kişide cinsel hastalık olup olmadığı dış görünüşüyle değil, tıbbi tahlillerle ortaya çıkar.
Cinsel hastalıklara yakalanma olasılığını azaltmak için aşağıdaki kurallara mutlaka uyunuz.
Aşağıdaki videoda Hiv Testleri hakkında geniş bilgi bulabilirsiniz ayrıca Hiv Testlerinin Kıyaslanması ile ilgili sayfayı da ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Erişkinlerde ikiye ayrılır;
A – Majör Belirtiler :
B – Minör Belirtiler :
HIV tanısı için yapılan kan muayenelerinde; virüs (antijen) ya da virüse karşı vücudun oluşturduğu bağışık madde (antikor) aranır. HIV’de oluşan antikorlar, kişiyi AIDS’e karşı bağışık kılmaz!
Kanda antikor varsa, virüs de var demektir.
AIDS tanısı için çeşitli testler vardır ancak; yaptıracağınız her test her zaman kesin sonuç vermez.
Her testin (özellikleri nedeniyle), yaptırılma zamanları, antikor türü saptama ve sonuç verme süreleri farklı olduğu için, AIDS şüpheniz varsa hangi testi yaptırmanız gerektiğine karar vermeden önce aşağıdaki iki makalemi okumanızı tavsiye ederim. Tıklayınız:
Virüs vücuda girdikten sonra hastalık belirtilerinin oluşumuna kadar geçen süredir ve HIV virüsünün kuluçka süresi ortalama 1 – 4 aydır.
Virüs kana ulaştıktan sonra üreyip kendisine karşı yeterli bağışık madde (antikor) üretinceye kadar geçen süredir ve ortalama süresi 3 hafta – 6 aydır.
Laboratuvarımızda uyguladığımız HIV-DUO ULTRA testi, şüpheli durumdan 21 gün sonraki enfeksiyonu hem kuluçka döneminde hem de pencere döneminde yakalayabilme avantajına sahiptir.
21. günden itibaren laboratuvarımızda yapılan HIV-DUO ULTRA (HIV5) testinin güvenirliği %99.8 olup; hem p24 antijenini saptar ayrı değer verir, hem de HIV1 ve HIV2’nin IgM ve IgG antikorlarını saptar, ayrı değer verir.
Yalnız IgG antikor düzeyini saptayan ELİZA TESTLERİ, kesin sonucu 6 ay sonra verir.
Virüsün kana geçme süresi; virüsün giriş kapısına ve miktarına bağlıdır.
Cinsel yolla bulaşta bu süre uzun olduğu halde, direkt kanla bulaşta (verilen kanda virüsün yüksek oranda bulunması nedeniyle) bu süre oldukça kısadır.
Virüsün kana geçme süresi uzun olduğu hallerde kişinin daha uzun süre “taşıyıcı” olarak kaldığı ve AIDS hastalığının da geç oluştuğu kabul edilmektedir.
Bu şahıslardan alınan kan örnekleri, (ELİZA yöntemi dahil) tüm tahlillerde (+) Pozitif reaksiyon verir.
Şüpheli durumdan 21 gün sonra, HIV’in beraberinde yaptığımız Hepatit-B, Hepatit-C gibi kan tahlillerinde de; adı geçen etkenlerin hem antijenine, hem IgM, hem de IgG antikorlarına bakılmaktadır.
Sifiliz (frengi) hastalığının tanısı için uyguladığımız testte de hem IgM, hem IgG hem de IgA antikorlarına bakılmakta ve tüm yaptığımız kan tahlillerinin sonuçları; 3 saat sonra verilmektedir.
Trichomonas, Gonore (bel soğukluğu), Chlamydia, Ureaplasma, Mycoplasma ve diğer bakterilerle bulaşan hastalıkların hepsinin tanısı ve antibiyogramı, şüpheli durumdan 5-6 gün sonra alınan meni ve servikal akıntı örnekleriyle yapılır ve sonuçları 3 gün içinde verilir.
CİNSEL YOLLA BİR HASTALIK BULAŞTIĞINDAN ŞÜPHELENDİĞİNİZ AN, VAKİT GEÇİRMEDEN ÖNCE LABORATUVAR VE SONRA DA LABORATUVARIN VERECEĞİ SONUÇLA BİRLİKTE HEKİME BAŞ VURARAK HEKİMİN YAZACAĞI REÇETEYLE GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALINIZ VE EŞİNİZE YA DA PARTNERİNİZE HASTALIĞI BULAŞTIRMAYINIZ.
Aids testi yaptırdıysanız bu testi nasıl yorumlamanız gerektiğiyle ilgili geniş bilgi için TIKLAYIN
Akın ti var nasıl yardımcı olursanız.bir yol izlemem gerekiyor
Hocam iyi.gunler verici konumda oraldan sonra.kondomla iliskiye girdim fakat 10 gun sonra grip nezle oldum bu hiv bulastigi anlamina mi geliyor