Aydınlı Apt. No:36, Kat:2, Daire:4
Konak / Alsancak | İZMİR
Telefonla İrtibata Geçebilirsiniz
turan@uckunlaboratuvari.com
*Cumartesi günleri 15:00'e kadar açığız
HIV, “Human Immundeficiency Virus” İnsan Bağışıklık Yetmezliği virüsü olup, 20. yüzyıla damgasını vuran AIDS “Acquired Immune Deficiency Syndrome” Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu denen hastalığa neden olur. Vücuda giren HIV virüsü, doğal savunma mekanizmalarını baskılayarak, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve diğer enfeksiyon hastalıklarının da kolayca bulaşmasına neden olur. Aids hastalığı nedir, Aids belirtileri nelerdir, HIV testleri ve daha birçok bilgiyi bu makalede bulabilirsiniz.
HIV virüsü, insan hücreleriyle etkileşime girerek çoğalan ve tedavi edilmezse AIDS hastalığına neden olan bir virüstür. Afrika’da yaşayan bazı maymunlardaki SIV (Simian İmmün Yetmezlik Virüsü) ile aynı virüs ailesindendir. Maymunlardan insanlara geçen SIV virüsünün genetik yapısını değiştirdiği ve HIV virüsüne dönüştüğü düşünülmektedir.
HIV enfeksiyonu HIV-1 ve HIV-2 olarak adlandırılan iki türden oluşur. HIV-1, dünya ve Türkiye genelinde %92-95, HIV-2 ise %5-8 oranında yaygın olan türlerdir. HIV virüsü hücreye girdikten sonra, kendi viral RNA’sını, insanlarda hedef aldığı hücrenin DNA’sına entegre eder ve tedavi edilmezse, kalıcı bir enfeksiyona (AIDS) neden olur.
Yukarıda adı geçen nedenleri günlük yaşamımızdan elimine edersek AIDS’e yakalanma olasılığımız da o denli az olur.
HIV virüsü enfekte kişiyle 6 ay korunmasız cinsel ilişkide bulunan bir kişiye hastalık bulaşmayabilir. Çoğu kişide, 15-20 günlük akut dönemde hiçbir belirti görülmeyebilir ve kişi enfekte olduğunu bilemeyebilir Ancak HIV virüsü ile enfekte kişiyle 1 kez cinsel temasta bulunan bir kişide 4-5 gün sonra aşağıdaki belirtiler görülebilir.
HIV enfeksiyonu tedavi edilmezse, enfekte olan kişinin bağışıklık sistemi zayıflar ve AIDS hastalığına evirilebilir. AIDS hastalarında, kişinin bağışıklık sisteminin zayıflığına bağlı olarak aşağıdaki belirtiler görülebilir:
HIV enfeksiyonunun seyri, enfekte kişinin bağışıklık sisteminin gücüne ve enfekte kişinin ne zaman tedaviye başladığı ile doğru orantılıdır. HIV enfeksiyonu genellikle üç aşamada ilerler:
HIV tanısı için yapılan kan testlerinde; virüs (antijen) ya da virüse karşı vücudun oluşturduğu bağışık madde (antikor) aranır. Yalnız şunu önemle belirteyim ki; HIV enfeksiyonunda oluşan antikorlar, kişiyi AIDS’e karşı bağışık kılmaz. Kanda antikor varsa, virüs de var demektir. HIV tanısı için çeşitli testler vardır ancak; yaptıracağınız her test her zaman kesin sonuç vermez. Her testin (özellikleri nedeniyle), yaptırılma zamanları, antikor türü saptama ve sonuç verme süreleri farklı olduğu için, Aids hastalığı nedir diye merak ediyor ve AIDS şüpheniz varsa, hangi testi yaptırmanız gerektiğine karar vermeden önce aşağıdaki iki makalemi de okumanızı tavsiye ederim:
“Hiv Testi Nedir? Hiv Testlerini Kıyaslayalım”
“HIV Testlerinin Yorumlanması ve HIV Korkusu”
Laboratuvarımızda uyguladığımız HIV-DUO ULTRA testi, şüpheli durumdan 21 gün sonraki enfeksiyonu hem kuluçka döneminde hem de pencere döneminde yakalayabilme avantajına sahiptir.
Güvenirliği %99.8 olup; hem p24 antijenini saptar ayrı değer verir, hem de HIV1 ve HIV2’nin IgM ve IgG antikorlarını saptar, ayrı değer verir.
Sadece IgG antikor düzeyini saptayan ELİZA testleri ise kesin sonucu şüpheli durumdan 6 ay sonra verir.
HIV taşıyıcısı, tekrar enfeksiyonu almamak (reenfeksiyon) için kondomsuz seksüel ilişki kurmamalı ve kimseye kan vermemelidir. Başka enfeksiyonu varsa tedavi görmeli, bağışıklık sistemini daima kuvvetlendirmelidir. Alkol ve uyuşturucu kullanmamalı, yorucu spor yapmaktan sakınmalıdır. HIV taşıyıcısı, sağlık kontrolunu devamlı yaptırmalı ve kendisine verilen ilaçları zamanında ve dozunda almalıdır.
HIV tedavisi, antiretroviral ilaçlar kullanılarak, virüsün üremesini ve yayılmasını kontrol altına almak ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi yoluyla hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak amacıyla yapılır. HIV enfeksiyonunun tedavisi, hastalığın erken dönemlerinde başlatılmalı ve tedaviye ömür boyu devam edilmelidir. HIV enfeksiyonunun tedavisinin bir parçası olarak bağışıklık sistemi desteklenmeli, sigara ve alkol alınmamalıdır. Tedaviye yanıt, hastanın enfeksiyon yükü (RNA sayısı) ve CD4 + T hücre sayısı gibi faktörlere göre takip edilir. HIV tedavisini mutlaka bir HIV uzmanı veya enfeksiyon hastalıkları uzmanı takip etmelidir. Yaptıracağınız HIV testi sonucunun gizliliği vardır. Sonuç sadece hastanın kendisine verilir.
Cinsel yolla bir hastalık bulaştığından şüphelendiğiniz an, vakit geçirmeden, önce laboratuvara, sonra da laboratuvarın vereceği sonuçla birlikte, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. Hekimin yazacağı reçeteyle gerekli önlemleri alınız ve eşinize ya da partnerinize hastalığı bulaştırmayınız.
HIV enfeksiyonunun saptanması için test yaptırdıysanız, bu testi yorumlamak ve geniş bilgi için Hiv Testlerinin Yorumlanması başlıklı makalemi de okumanız faydalı olur. Aşağıdaki videoda da Aids hastalığı ve hiv testleri ile ilgili geniş bilgi bulabilirsiniz. İzmir dışındaysanız, laboratuvarımızda Hiv testi veya diğer testleri yaptırmak veya sorularınız için telefonla ya da e-posta ile irtibata geçmekten çekinmeyiniz.
Akın ti var nasıl yardımcı olursanız.bir yol izlemem gerekiyor
Hocam iyi.gunler verici konumda oraldan sonra.kondomla iliskiye girdim fakat 10 gun sonra grip nezle oldum bu hiv bulastigi anlamina mi geliyor
benim deride kızarıklıklar var, 2 ay önce bir hayat kadınıyla ilişkim olmuştu ama 3 gün önce başladı derideki sıkıntılar. döküntü yok ama kızarıklıklar var. acaba aids mi oldum diye çok korkuyorum. Size test yaptırmak istiyorum ama şehir dışındayım. izmire gelmem gerekir mi yoksa burda kan aldırıp size kargoyla yollasak öyle oluyormu acaba?