Uçkun Tıp Laboratuvarı

Tahlilleriniz için İzmir'deki Güvenilir Adresiniz

Alsancak, 1392 Sok.

Kültür Mah. Kemahlıoğlu Apt.
1392 Sok. No:7, Kat:4, Daire:8
Konak / ALSANCAK | İZMİR

0 (232) 464 2207

Telefonla İrtibata Geçebilirsiniz
turan@uckunlaboratuvari.com

Pts-Cts*: 08:30 - 19:00

*Cumartesi günleri 15:00'e kadar açığız

Babalık Testi (DNA Testi) | Doç. Dr. Turan Uçkun

Babalık Testi Nedir?

Babalık testi, aslında bir çeşit DNA profilleme testidir. DNA analizi; insanların kimliğini, akrabalık veya babalık gibi bağları belirlemek için bireylerde bulunan şifrelenmiş DNA dizilişinin incelenmesine denir. Bu diziliş sadece insanlarda değil, bakterilerde de incelenebilir. Nitekim, İngiltere’de Kent Üniversitesi’nde, E.coli barsak bakterisinin DNA yapısı üzerinde 2 yıl süren bilimsel çalışmalar yaptım ve doçentlik tezimin konusu da bu konudadır. DNA (DeoksiriboNükleik Asit), insanların ve (mikroorganizmalar dahil) tüm canlıların biyolojik özelliklerini belirleyen genetik planıdır. 

Yaptıracağınız babalık testi ile, tüm şüphelerinizden kurtulur, çocuğunuzun gerçek ve biyolojik babası olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Babalık testi nasıl yapılır diye merak edenlerin DNA analizi yaptırmadan önce bu makaledeki bilgileri incelemesinde fayda vardır.

Babalık Testi Nasıl Yapılır?

İnsan vücudundaki tüm çekirdekli hücrelerde bulunan DNA’lar; yarısı anneden ve yarısı da babadan alınan aminoasitlerinin oluşturduğu dizilimlerin, 2 kopya olarak şifrelenmesi ile oluşur. Yapılan tüm babalık testlerinde bu DNA dizileri incelenerek sonuca varılır. Doğru olarak alınacak hangi biyolojik materyal olursa olsun, tüm yapılan babalık testlerinde, çocuğun DNA dizilimindeki genlerin yarısının, baba adayının genlerinin diziliminin yarısı ile aynı olup olmadığı araştırılır. Yapılan araştırmada; bu dizilimler birbiriyle uyuşuyorsa babanın, çocuğun gerçek babası olduğu kanıtlanmış olur. Alınan sonuçta; baba ve çocuğun DNA dizilimleri birbiriyle eşleşmiyorsa, örneği alınan baba adayı, çocuğun biyolojik babası değildir.

babalık testi nedir

Yaptıracağınız  Babalık Testi ile, tüm şüphelerinizden kurtulur, çocuğunuzun gerçek (biyolojik) babası olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Babalık testi aslında bir çeşit DNA profilleme testidir.

Yukarıda da açıkladığım gibi, yapılacak olan babalık testlerinin çalışma prensibi; babanın ve çocuğun DNA genlerindeki aminoasit dizilişlerinin karşılaştırılmasıdır. (Anne de deneye katılırsa daha da kesin olur… bu konuya aşağıda değineceğim)

Babalık testi yaptırmak için İzmir Alsancak’taki laboratuvarımızla telefon ya da e-posta yoluyla irtibata geçerek Doç. Dr. Turan Uçkun‘un kendisinden bilgi alabilir, ekstra sorularınız varsa sorabilir, testlerinizi güven ve gizlilik içinde yaptırabilirsiniz. Yaptıracağınız babalık testi ile, çocuğunuzun gerçek babası olup olmadığınızı net olarak öğrenebilirsiniz. Ancak; alacağınız babalık testi sonuçlarının mahkemelerde delil olarak kullanamayacağını bilmelisiniz. Zira sadece Türkiye’de değil, dünyanın hiçbir ülkesinde, Adli Tıp Kurumları dışında yapılan testlerin yasal geçerliliği yoktur. Halk arasında sadakat testi olarak da bilinen babalık testi sonuçları hukuki süreçlerde kullanılacaksa; yasalara göre sadece ADLİ TIP tarafından yapılan testler mahkemelerde delil olarak gösterilebilir. 

Babalık testi sonuçlarını telefonla vermiyoruz. (Gizlilik prensibimiz nedeniyle, babalık testi, Hiv testi gibi hassas testlerin sonuçlarını sadece testi yaptıran kişi alabilir).

Kimler Babalık Testi Yaptırabilir?

Babalık testine katılacak kişiler yalnız “çocuk” ve “olası baba” olabilir. Yani babalık testi, çocuğun annesi teste katılmadan da yapılabilir. Yapılan bu teste “annesiz babalık testi” denir ve alınacak sonuç, kesindir. Ancak çocuğun annesi de teste katılıp anneden de örnek alınırsa, test sonucu daha sağlıklı değerlendirilmiş olur. Zira annenin de katılımıyla yapılan babalık testinde, çocuktaki anneye ait DNA hücreleri de saptanmış olur. Böylece bir nevi annelik testi niteliğinde, çocukların hastanede karıştırılıp karıştırılmadığı da değerlendirilmiş olur. Bu şekilde anne-baba ve çocuğun katılımıyla yapılan babalık testine, “TRİO (üçlü) TEST” denir.

Babalık Testi Sonucu Nasıl Yorumlanır?

Eğer yapılan genetik test sonucunda, çocuğun genleri hem babasıyla hem de annesiyle uyumlu değilse, çocuğun doğumdan sonra hastanede karışmış olduğu sonucuna varılır. Bu tip karışıklıkların olduğuna ilişkin haberler bazen TV haber programlarında, bazen de 1-1.5 saatlik magazin programlarında maalesef uzun uzadıya tartışılmaktadır.

Uygulanan test sonucuna göre; çocuğun genleri babayla uyumlu olmayıp sadece anneyle uyumlu ise, o zaman çocuk, olası babadan değildir. Yani çocuğun biyolojik babası o kişi değildir. 

  • Test için alınan özel çubuklardaki veya diğer materyallerdeki DNA’ların incelenmesi ve karşılaştırılmasının sonuçlanması 12 – 14 günde olur.
  • Yapılan test sonucunda; “olası baba”nın ve çocuğun DNA’ları eşleşmiyor ise, kişi kesinlikle çocuğun “biyolojik babası değildir.
  • Eğer DNA’lar eşleşirse, kişinin “biyolojik baba” olma olasılığı (en az) %99’dur.

Test İçin DNA Örnekleri Nasıl Alınır?

babalık testi dna örneği almaÇocuk, baba ve anneden DNA örnekleri; kulak kiri temizlemede kullanılan çubuğa benzeyen “ucu pamuklu özel çubuklarla” alınır. Yanak içine sürülerek alınan ve çubuk ucundaki özel pamuğa yapışan epitel hücrelerinin DNA’ları, test için gerekli olan DNA’lardır.

Saç telinden DNA uyum analizi yaptırılmak istenirse; saç örneklerinin kökünden koparılmış olması gerekir. Çünkü, DNA’lar, koparılmış saç örneklerinin kökündeki beyaz, toplu iğne başından biraz küçük olan tomurcuklardadır.

DNA testi ve DNA analizi tırnak örneklerinden yaptırılmak istenirse, kesilen el ve ayak tırnaklarının toplanması gerekir. Toplanan tırnak örneklerinin farklı zamanlarda alınmış olması, test sonucunu etkilemez.

Diş fırçasından DNA testi yapılması için, diş fırçasının en az 2 – 3 ay kullanılmış olması önerilir. Az kullanılan diş fırçalarında, testi sonuçlandıracak kadar hücre bulunmayabilir.

Gebelikte Babalık Testi

Gebelikte babalık testi en erken, gebeliğin 9. haftasından itibaren yapılmalıdır. Bu süreden daha erken zamanda yapılan babalık testlerinin sonuçlarının doğruluğu tartışılır! Bu test için; anneden kan, babadan da yukarıda anlatılan şekilde yanak içi sürüntüsü alınır.

Babalık DNA Test Sonuçlarını Kimler Öğrenebilir?

Yapılan DNA testinin sonuçlarını (gizlilik prensibi nedeniyle) yalnız testi yaptıran kişi öğrenebilir. Bu nedenle, test sonuçlarını telefonla vermiyoruz. Test sonucunun çıkıp çıkmadığını telefonla öğrenmek isteyenlerden, tarafımızdan verilen özel şifre ve sorduğumuz özel soruları yanıtlaması istenmektedir. Rapor sonuçlarını ise laboratuvarımızdan elden teslim alabilir ya da yine aynı güvenlik önlemleri uygulanmak suretiyle, “e-posta” yoluyla da öğrenebilirsiniz.

Babalık Testinin Tarihsel Gelişimi:

Ebeveynlik testleri önceleri; çocuktan, çocuğun annesinden ve o çocuğun potansiyel babasından alınan kan örnekleri ile yapılıyordu. Genler ebeveynden çocuğa geçtiği için, çocuğun kan grubuna bakılarak potansiyel baba adaylarının bazılarını ekarte etmek mümkün olabiliyordu.

Ancak; “KAN GRUBU TESTİ, EBEVEYNLİK KONUSUNDA KESİN BİR TANI İÇİN YETERLİ DEĞİLDİR”. Örneğin; çocuğun kan grubu AB, annenin kan grubu A ise, çocuğun babasının kanının B grubu olduğunu tahmin etmek mantıklı bir tahmin olurdu. Ancak; kan grubu A olan bir annenin, kan grubu A olan bir bebeği varsa, bilimsel ve mantıki olarak baba, herhangi bir kan grubundan olabilir.

İnsanlarda, kan gruplarının A, AB, B, O, ve Rh faktörlerinin de (-) ya da (+) olmaları nedeniyle, KAN GRUBU SAPTANMASIYLA YAPILAN BABALIK TESTLERİNİN KESİNLİĞİ MÜMKÜN OLAMAZ.

Şöyle ki;

Annenin kan grubu A, babanın kan grubu A, ÇOCUĞUN KAN GRUBU da A ise; çocuğun potansiyel babası mutlaka odur” denemez.

Annenin kan grubu A, babanın kan grubu B, ÇOCUĞUN KAN GRUBU (A), (B) veya (AB) olursa; yine “baba mutlaka odur” ya da “o değildir” denemez.

Annenin kan grubu (O) ve babanın kan grubu (O) ise, ÇOCUĞUN KAN GRUBUNUN DA MUTLAKA (0) OLMASI GEREKİR. Ancak; bu sonuç da babanın “potansiyel baba” olduğu anlamını taşımaz. 

Şüpheli bir durum varsa, genetik testin mutlaka yapılması ve olası babanın yapılacak DNA testi ile kesinlik kazanması önerilir.

Yukarıda verdiğimiz örneklerde açıkladığımız gibi; bilim adamları, yapılan kan grubu testlerinin, babalık testleri konusunda %15 olasılıkla (belki) yardımcı olabileceğini düşünmekteydi.

Babalık testleri, geçmişte, sadece kan grubuna bakılarak yapılırken; gelişen teknoloji ile, günümüzde, %99.99 oranında kesin sonuçlar veren DNA testleri uygulanmaktadır.

Babalık Testinin Psikolojik Boyutu

Babalık testine başvurma kararı almak, birçok kişi için önemli duygusal ve psikolojik dinamikleri harekete geçiren zorlu bir süreç olabilir. Babalık testinin psikolojik boyutu hakkında önceden bilgi edinmek, bu deneyimin getirebileceği duygusal zorlukları anlamak ve yönetebilmek açısından oldukça önemlidir. Bu sürecin aile içi dinamikler üzerindeki olası etkilerini sağlıklı bir şekilde yönetebilmek, duygusal yükü hafifletebilmek ve çocukların psikolojik sağlığını koruyabilmek adına, bireylerin (ve ailelerin) psikolojik destek almayı düşünmeleri faydalı olacaktır. 

Babalık Testi İzmir

İzmir’de babalık testi yaptırmayı düşünüyorsanız; babalık testi fiyatları, sorularınız, veya şehir dışındaysanız şehir dışından yapılan başvurularda uygulanan test prosedürü hakkında daha geniş bilgi almak için telefon ya da e-posta ile irtibata geçmekten çekinmeyiniz. 

7 Responses

  1. Annenin ve babanın kan gurupları (+) ise çocuğun ksn gurubu (0) negatif olabilirmi?

  2. Benim kan gurubun orh_ayrıldıgım eşiminki a b+idi iki kızım var ikiside orh artı annesi 0 rı senden artısını benden almış diyor yıllarca bögle bişey ola bilirni aydınlatırsanız sevinirim

  3. Oraya gelmeden size test yaptırmak mümkün mü acaba? eşimden şüphem oluştu test yaptırmak istiyorum babalık testi için. bir arkadaşım sizi tavsiye etti ama ben balıkesirdeyim. mümkün mü gelmeden, saç teli falanmı yollamam lazım?

  4. Merhaba. Benim kan grubum 0rh(+), esiminki A(rh+), çocuğum O rh (-) bu normalmi?. Pozitif anne babadan negatif çocuk olurmu

    1. Her iki ebeveyn de Rh pozitif olup, Rh negatif genini taşıyabilir ve bu geni çocuklarına aktarabilirler. Bu durum genetik olarak doğaldır ve birçok ailede görülebilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Adres Değişikliği Nedeniyle,
1 Ağustos 2024 Perşembe Gününe Kadar Kapalıyız

Yeni Adresimiz:
1392 Sok. Kemahlıoğlu Apt.
No: 7 Kat:4 Daire:8
Konak - ALSANCAK | İZMİR