Uçkun Tıp Laboratuvarı

Tahlilleriniz için İzmir'deki Güvenilir Adresiniz

Alsancak, 1392 Sok.

Kültür Mah. Kemahlıoğlu Apt.
1392 Sok. No:7, Kat:4, Daire:8
Konak / ALSANCAK | İZMİR

0 (232) 464 2207

Telefonla İrtibata Geçebilirsiniz
turan@uckunlaboratuvari.com

Pts-Cts*: 08:30 - 19:00

*Cumartesi günleri 15:00'e kadar açığız

Bel Soğukluğu Nedir? Gonore Tedavisi

Bel SoğukluğuFrengi ve Aids, Hepatit, cinsel yolla bulaşan hastalıklar kapsamında halk tarafından en fazla bilinenlerdir. Gerek kadın gerekse erkeklerin cinsel organlarında oluşan enfeksiyonların çoğunun nedeni; korunmasız cinsel ilişkidir. Normalde erkek ve kadınların genital organlarında patojen olmayan (hastalık yapmayan) bazı mikroorganizmalar bulunabilir. Bu saprofit mikroorganizmalar, genital organ mukozalarının mekanik bir nedenle incinmeleri, gereksiz ve fazla miktarda antibiyotik kullanımı ya da herhangi bir nedenle vücut direncinin düşmesiyle cinsel organlarda çoğalarak enfeksiyona neden olabilirler. Bel soğukluğu testi İzmir Uçkun Tıp Laboratuvarı’nda yaptığımız testlerdendir. Bu makalede bel soğukluğu testi yaptırmayı düşünenler için, “bel soğukluğu nedir, nasıl bulaşır, bel soğukluğundan korunma yolları nelerdir” gibi soruların cevabını ele alıyoruz: 

Bel Soğukluğu Nedir?

Sağlıksız ve korunmasız cinsel ilişki sonrasında, halk arasında “Bel Soğukluğu” dediğimiz ve “Gonore”  olarak adlandırılan enfeksiyonun etkeni; Neisseria gonorrhoeae’dir. Kuluçka dönemi; (cinsel münasebetten sonra) 2 – 7 gündür. En sık görülen belirtileri; idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, genital bölgede ağrı ve kaşıntı, anormal vajinal akıntı, ateş ve genital bölgede şişliktir.

Bel soğukluğu nedir, gonore tedavisi, belirtileri nelerdir? Belsoğukluğu testi ve nasıl bulaşır

Yine cinsel ilişkiyle bulaşan ve etkenleri Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum ve Trichomonas vaginalis olan genital organ hastalıkları da sık görülen cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır. Bu mikroorganizmalardan biri ya da her ikisi aynı anda enfeksiyon etkeni olabilir ve kuluçka dönemleri 1 haftadan uzun olabilir. Hasta, çoğu kez, sabah idrarından önce gelen bir iki damla akıntıdan yakınır. Bazen, yukarıda saydığımız enfeksiyon etkenlerinin uzun süreli antibiyotik tedavisinden sonra, ikincil (sekonder) enfeksiyon olarak Candida denen mantar (fungus) enfeksiyonu görülebilir. 

Bel Soğukluğu Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerdeki bel soğukluğu enfeksiyonunda, çoğu kez kendiliğinden damlayacak kadar bol, krem renginde, irin görünümlü akıntı oluşur. İdrar yaparken de yanma hissedilir. Ancak; enfekte olmuş erkek ve kadınların yarısı, herhangi bir semptom yaşamayabilir zira bazı insanlar hiçbir semptom yaşamazken, diğerleri ciddi semptomlar yaşayabiliyor. Tedavi edilmediği takdirde “bel soğukluğu hastalığı”, uzun süreli sağlık sorunlarına sebep olabileceği için, eğer şüpheli ilişkiniz varsa gonore testi ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile ilgili tahlillerinizi yaptırmanız faydalı olacaktır. Erkeklerde ve kadınlardaki bel soğkluğu belirtilerine daha detaylı bakacak olursak:

Erkeklerde bel soğukluğu belirtileri:

Erkeklerde bel soğukluğu, bazen bir belirti göstermeyebilir. Ancak çoğu zaman şu belirtiler görülebilir:

  • İdrar yaparken yanma, kaşıntı veya acı hissi
  • Penis akıntısı (renksiz, sarımsı veya krem renginde)
  • Testislerde ağrı veya şişlik
  • Rektal ağrı veya kanama (anal seks yoluyla bulaşan bel soğukluğu durumunda)
  • Bel soğukluğu enfeksiyonu, bazen üretra veya prostat bezinde iltihaplanmaya da neden olabilir.

Kadınlarda bel soğukluğu belirtileri:

Bel soğukluğu kadınlarda da semptomsuz geçebilir ancak bazı kadınlarda aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:

  • Vajinal akıntı (renksiz, sarımsı veya beyazımsı)
  • İdrar yaparken yanma, kaşıntı veya acı hissi
  • Pelvik bölgede ağrı veya rahatsızlık hissi
  • Adet dönemi dışında kanama veya kanlı akıntı
  • Ağrılı cinsel ilişki
  • Bel ağrısı
  • Bel soğukluğu enfeksiyonu, bazı kadınların üreme organlarında iltihaplanmaya (pelvik inflamatuar hastalık) neden olabilir.

Bel soğukluğu belirtileri, belsoğukluğu testi ve nasıl bulaşırBel soğukluğu şüpheniz veya bu tür belirtiler varsa en kısa zamanda bel soğukluğu testi yaptırmak önemlidir. Çünkü gonore tedavi edilmezse, kadınlarda pelvik inflamatuar hastalık (PID) veya kısırlık dahil olmak üzere, çok ciddi uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilir. PID, üreme organlarındaki enfeksiyonların neden olduğu bir iltihaplanma durumudur. Bu nedenle, kadınlar yukarıdaki semptomların herhangi birini fark ederlerse, laboratuvar tahlillerini yaptırıp, enfeksiyonun etkeni ve antibiyotiği saptandıktan sonra hemen tedaviye başlamalıdırlar.

Bakteriler kadınlarda, rahmin girişini (serviks), idrarı vücuttan dışarı atan tüpü (üretra), rektumu ve daha az sıklıkla boğazı veya gözleri enfekte edebilir. Enfeksiyon hamile bir kadından bebeğine de geçebilir. Hamileyseniz ve belsoğukluğu şüpheniz varsa, bebeğiniz doğmadan önce bel soğukluğu testi yaptırmanız ve tedavi olmanız önemlidir. Tedavi olunmazsa, bel soğukluğu yeni doğacak bebekte kalıcı körlüğe neden olabilir.

Enfeksiyonunuz varsa ve tedavi olduysanız, enfeksiyonunuzun geçip geçmediğini anlamak için tekrar kültür yaptırmanız ve mikrobunuzun üremediği söylenene kadar da cinsel ilişkiye girmemeniz gerekir.

Bel Soğukluğu Nasıl Bulaşır?

  • Cinsel temas yoluyla: Bel soğukluğu, cinsel temas yoluyla bulaşan bir enfeksiyondur. Bakteri, enfekte bir kişinin vücudundan diğer kişilere korunmasız vajinal, oral ya da anal cinsel cinsel temas sırasında geçer.

  • Seks oyuncaklarının paylaşılması: Bel soğukluğu, yıkanmamış veya prezervatifle korunmadan paylaşılan seks oyuncakları aracılığıyla da bulaşabilir.

  • Doğum sırasında bulaşabilir: Bir annenin bel soğukluğu enfeksiyonu varsa, doğum sırasında bebeğine de bulaşabilir.

  • Birden fazla cinsel partner olması: Birden fazla cinsel partneri olan kişilerin, bel soğukluğuna yakalanma riski daha yüksektir.

  • Cinsel partner değiştirme sıklığının fazlalığı: Cinsel partner değiştirme sıklığı arttıkça bel soğukluğu enfeksiyonu riski de artar.

  • Cinsel aktivitenin erken yaşta başlaması: Erken yaşta cinsel aktivite başlangıcı, bel soğukluğu enfeksiyonu riskini artırır.

  • Diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların varlığı: Bel soğukluğu enfeksiyonu, diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların varlığı ile birlikte daha sık görülür.

Bel Soğukluğu Neden Olur?

Bel soğukluğu, enfekte bir kişiyle korunmasız cinsel temas, oral seks, anal seks veya paylaşılan seks oyuncakları gibi birçok yolla bulaşabilir.

Ayrıca; enfekte bir anne, doğum sırasında bebeğine bel soğukluğu bulaştırabilir. Bu nedenle, hamilelik sırasında eğer şüphe varsa, mutlaka bel soğukluğu testi yaptırılmalı ve tedavi olunmalıdır.

Bel soğukluğuna yatkınlığı artıran risk faktörleri; 1 den fazla cinsel partner, cinsel partner değiştirme sıklığı, erken yaşta cinsel aktivite başlangıcı ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların varlığı yer alır.

Bel soğukluğu öpüşmek, sarılmak, yüzme havuzları, klozet oturakları veya banyoları, havluları, bardakları, tabakları veya çatal bıçakları paylaşmakla bulaşmaz. Çünkü bakteriler insan vücudunun dışında uzun süre yaşayamazlar. 

Bel Soğukluğu Testlerinin Türleri Nelerdir?

Bel soğukluğu enfeksiyonunun teşhisi genellikle laboratuvar testleriyle konur. Gonore, kadınlardan sürüntü, erkeklerden meni alınarak teşhis edilir. Bel soğukluğu testleri konusuna daha yakından bakalım:

Bel soğukluğu test türleri

  1. İdrar testi: Bu test, enfeksiyona neden olan bakterilerin varlığını tespit etmek için yapılan bir test olsa da güvenirliği çok azdır.
  2. Kültür testi: Bu test, enfekte olan bölgeden örnek alınarak, bakterilerin ürediği bir ortamda çoğalmalarının sağlanması ve antibiyogramının yapılmasıdır.
  3. P.C.R testi: Bu test ile etken saptanır ancak etkili olan antibiyotik saptanamadığı için, hastalık, rastgele verilen bir antibiyotikle tedavi edilmeye çalışılır.

 

Tanı konulduktan ve etkenin antibiyogramı yapıldıktan sonra, bel soğukluğu enfeksiyonunun tedavisi etkili olan antibiyotiklerle yapılır. Bu tedavinin amacı, enfeksiyonu yok etmek ve komplikasyonları önlemektir. Ayrıca, enfeksiyonlu kişilerin cinsel partnerlerine de test ve tedavi önerilir, böylece enfeksiyonun yayılması engellenir. Gonore testleri ile ilgili daha detaylı bilgi için Bel Soğukluğu Testi başlıklı yazımı okumanız faydalı olur.

Bel Soğukluğundan Korunma Yolları Nelerdir?

Bel soğukluğundan korunmanın en etkili yolu, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunmak için alınan önlemlerdir. Örneğin:

  • Kondom kullanmak; Kondom kullanımı, bel soğukluğu enfeksiyonu riskini azaltır.
  • Tek eşliliği korumak; Tek eşlilik, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların yayılmasını önleyen en etkili yöntemlerden biridir.
  • Düzenli testler yaptırmak; Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunmak için, şüpheli durumlarda mutlaka testler yaptırılmalıdır. Enfeksiyon erken aşamada tespit edilirse, tedavisi daha kolay olacaktır.
  • Hijyen kurallarına uymak; Cinsel organların temizliği, enfeksiyonların yayılmasını önlemek için önemlidir.
  • Paylaşılan seks oyuncaklarından kaçınmak; Paylaşılan seks oyuncakları, bel soğukluğu enfeksiyonunun yayılmasına neden olabilir.


Gonore tedavisi tamamlandıktan sonra tekrar bel soğukluğuna yakalanmaya karşı bir bağışıklık kazanılmaz. Bu nedenle cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda her zaman tedbirli olmak gerekir.

Gonore Kendiliğinden Geçer mi?

Hayır, gonore (bel soğukluğu) bakteriyel bir enfeksiyon olduğu için, kendiliğinden geçmez. Eğer tedavi edilmezse kalıcı hasara ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Gonore tedavisi, antibiyotik kullanımı ile yapılır ve antibiyotiklerle çoğu zaman enfeksiyon tamamen ortadan kalkar. Ancak gonore tedavi edilmezse, kadınlarda kısırlık, erkeklerde testis enfeksiyonları gibi çok ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle, gonore şüphesi olan herkesin vakit kaybetmeden gonore testi yaptırarak, uygun tedaviye hemen başlaması önerilir.

Gonore Testi Dışında Hangi Testler?

Gonorenin yanı sıra; Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar arasında yer alan AIDSHEPATİT-B ve Hepatit-CFrengi, Candida, Trichomonas Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamydia, Gardnerella (Bakteriyel Vajinit) enfeksiyonlarının tanısı çoğunlukla 3 saat ila 3 gün arasında konabilir. Genital Herpes (Uçuk), HPV (Human Papilloma Virüs) enfeksiyonlarının tanısı daha uzun sürede olur. Tanısı konulan hastalıkların tedavisi genellikle 3 ila 15 gün sürer. Kronik vakalarda tedavi süresi uzar.

Teşhis süreci, bel soğukluğu testi ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve testleri ile ilgili daha detaylı bilgiler için diğer makalelerime de göz atabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Gonore testi, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan gonore (bel soğukluğu) Neisseria gonorrhoeae bakterisinin neden olduğu bir hastalıktır. Cinsel temas sırasında enfekte kişiden sağlıklı bir kişiye geçebilir.

Bel soğukluğu enfeksiyonunun tedavisi, etkenin antibiyogramı yapıldıktan ve tanı yapıldıktan sonra etkili olan antibiyotiklerle yapılır. Gonore testi pozitif çıkarsa, bir hekime danışarak doğru tedaviye başlamak çok önemlidir.

Gonore bulaşmasını önlemek için cinsel ilişki sırasında korunma yöntemleri kullanmalısınız. Özellikle tek eşli değilseniz, cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test yaptırmalı ve korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmalısınız. Kondom kullanmak, enfeksiyon riskini azaltmak için etkili bir yöntemdir.

Gonore teşhisi genellikle idrar testi veya daha da iyisi, örnek alarak yapılan laboratuvar testleri ile konulur. Enfeksiyonun yayılma riskini değerlendirmek için cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar da test edilmelidir.

Gonorenin enfeksiyonunun belirtileri erkek ve kadınlarda farklılık gösterebilir. Kadınlarda, idrar yaparken yanma, karın ağrısı ve vajinal akıntı gibi belirtiler görülebilirken erkeklerde ise idrar yaparken yanma, peniste akıntı ve testislerde ağrı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Adres Değişikliği Nedeniyle,
1 Ağustos 2024 Perşembe Gününe Kadar Kapalıyız

Yeni Adresimiz:
1392 Sok. Kemahlıoğlu Apt.
No: 7 Kat:4 Daire:8
Konak - ALSANCAK | İZMİR