Uçkun Tıp Laboratuvarı

Tahlilleriniz için İzmir'deki Güvenilir Adresiniz

Alsancak, 1392 Sok.

Kültür Mah. Kemahlıoğlu Apt.
1392 Sok. No:7, Kat:4, Daire:8
Konak / ALSANCAK | İZMİR

0 (232) 464 2207

Telefonla İrtibata Geçebilirsiniz
turan@uckunlaboratuvari.com

Pts-Cts*: 08:30 - 19:00

*Cumartesi günleri 15:00'e kadar açığız

Check-up Yaptırın: Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Check-up“Dönemsel Sağlık Taraması” anlamına gelen “Check–up”, gizli kalmış ve ileride tehlikelere yol açabilecek hastalıkları meydana çıkararak erken teşhiste önemli rol oynar. Check – up, kişinin cinsiyeti, yaşı ve sahip olduğu genetik faktörlere bağlı olarak kişilere, sağlığı hakkında tüm sistemlerle, tüm organlarla ilgili yeterli bilgi verilecek kapsamda olmalıdır.

Check–up, hiçbir yakınması olmayan kişilerde gizli biçimde var olabilecek hastalıkları erken dönemde meydana çıkarmak amacıyla yapılan muayene ve tetkikler olup, belirli aralıklarla mutlaka yapılmalıdır. check-up sonucunda, kişide gizli olarak bulunan, farkına varılamayan ve ilerde ciddi hastalıklara yol açabilecek sorunlar meydana çıkarılırsa, önleyici tedbirler alınabilinir. Böylece, gizli kalan hastalıklar açığa çıkarılarak ilerleyen tıbbın olanaklarıyla tedavi edilebilinir, vücutta olması muhtemel ağır hasarlar önlenebilinir ya da hastalığın ilerlemesi (en azından) yavaşlatılabilinir. Halk diliyle; yılanın başı küçükken ezilebilir.

Check–up; kişinin cinsiyeti, yaşı, aileden gelen genetik faktörlere ve beslenme alışkanlığına bağlı olarak kişisel sağlığı hakkında tüm sistem ve organlarla ilgili yeterli bilgi verecek kapsamda olmalıdır. Kuruluşumuzdan bu yana, belirli fizik ve yaşam koşulları ve genetik faktörleri göz önüne alarak bazı testlere öncelik tanınmasını hastalarımıza önermekteyiz.  Örneğin; zamanımızda fast – food ağırlıklı beslenmeler, G.D.O’lu ürünler, çoğunlukla doğal koşullarda sağlıklı üretilmeyen hormonlu sebze, meyve, tavuk, balık, et ve ürünlerinin tüketimleri, geleceğimiz için vücudumuzda ve organlarımızda büyük risk oluşturmaktadır.

Bu risklerin olası kötü sonuçlarından korunmak için:

  • Karaciğer ve böbrek hastalıkları tanısında uygulanacak testler,
  • Kalp ve damar hastalıkları riskinin belirlenmesine yardımcı olacak testler,
  • Kansızlık başta olmak üzere çeşitli kan hastalıklarını meydana çıkaran testler,
  • Böbrek ve idrar yolu hastalıklarını meydana çıkaran testler uygulanmalıdır.

Aileden gelen meme, rahim, rahim ağzı, kalın bağırsak, mesane, kolon ve prostat kanseri, kansızlık türleri (Akdeniz Anemisi Taşıyıcılığı dahil), şeker, romatizma ve kemik erimesi gibi genetik rahatsızlıkları olanlarda Check – up’ın önemi daha da artmaktadır. Çünkü bu hastalıklar genellikle kalıtımsaldır ve bu kalıtımların oranı % 50 – 70’tir.

Kişilere genelde 4 farklı Check – up proğramı önerilmektedir.

  • Check – up  (Çocuk),
  • Check – up  (12 – 40 yaş arası),
  • Check – up  (40 yaşın üstündekiler),
  • Check – up (Doğum öncesi).

Check – up, her yaştaki kişiye yılda 1 kez yapılmalıdır.

Örneğin: 2 – 12  yaşındaki çocukta yapılacak tahlillerle, kalp, eklem ve böbrek romatizmasına neden olan Beta-hemolitik Streptokok taşıyıcılığı, Hepatit taşıyıcılığı, Paraziter hastalık taşıyıcılığı, Akdeniz Anemisi ve taşıyıcılığı, Şeker, Romatizma v.b. gibi olası hastalıkların varlığı ortaya çıkarılabilir ve hemen önlemleri alınabilir.

12 – 40 yaş arasındakilerin; ailesinde şeker, yüksek tansiyon, şişmanlık, guatr, alerji gibi kalıtımsal ve kronik hastalıklar varsa veya kişiler bu riski taşıyorlarsa, yaptıracakları tahlillerden aldıkları  sonuçları ve taşıdıkları risklere göre check – up yaptırma aralıklarını ve hangi testleri yaptırmaları konusunu doktoruyla birlikte saptamaları gerekir.

40 yaş üstü kadınlar ve erkekler ise; ailesinde guatr, şeker, yüksek tansiyon, şişmanlık, kalp – damar hastalıkları, jinekolojik hastalıklar, kanserler ve prostat gibi (kalıtımsal ve kronik hastalıklar olsun ya da olmasın) rahatsızlıkları meydana çıkaracak testleri,  yılda en az 1 kez yaptırmalıdırlar.

checkupCheck – up uygulanmasında en fazla rastlanan sorunlar; (genellikle) yeterli hassasiyetleri olmayan ucuz maliyetli test kitlerinin kullanılmasından kaynaklanmaktadır.  Örneğin; çoğu tanı merkezlerinde, Hepatit ve HIV gibi hassasiyetle ve özenle çalışılması gereken önemli testler,  çok ucuz maliyeti olan, hassasiyeti yeterince olmayan ve (ithali sırasında, hassasiyeti konusunda gerekli özen maalesef gösterilmeyen) ne olduğu belirsiz kitlerle çalışılmakta ve doğal olarak da sağlıklı sonuçlar alınamamaktadır.

Hiçbir şikayeti olmayan erkek hastalara yaptığımız tahlillerle, kişinin prostat kanseri olduğu, erken dönemde saptanmış ve karşılaşacağı tehlike büyümeden önlenmiştir. Hepatitten korunmak için aşı yaptırmak isteyen ve (büyüklerinden öğrendiğine göre) küçüklüğünde hiç sarılık geçirmediğini söyleyen kişilere uyguladığımız testlerle, kişinin hem A hem de B hepatiti geçirdiğini, dolayısıyla bu hastalıklara karşı bağışık oldukları ve virüsü kiloyla dahi alsalar bu iki sarılığa yakalanmayacakları ve aşı olmaya gereksinimleri olmadığı belirtilmiştir.

Yetersiz kapsamda uygulanan check – up programları da kişinin var olan ya da oluşabilecek rahatsızlıklarını ortaya çıkaramamakta, dolayısıyla da para ve zaman kaybına neden olmaktadır.

Unutulmamalıdır ki, kriz döneminde dahi doğru yaptırılacak  check – up ile sağlığa gösterilecek minicik bir özen, daha sonra arzu edilmeyen daha büyük sağlık sorunları ve masrafların önüne geçmekte faydalı olacaktır.

 CHECK-UP YAPTIRMAK veya SİZE ÖZEL CHECK-UP PAKET ÜCRETLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN İLETİŞİME GEÇİNİZ.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Adres Değişikliği Nedeniyle,
1 Ağustos 2024 Perşembe Gününe Kadar Kapalıyız

Yeni Adresimiz:
1392 Sok. Kemahlıoğlu Apt.
No: 7 Kat:4 Daire:8
Konak - ALSANCAK | İZMİR