Uçkun Tıp Laboratuvarı

Tahlilleriniz için İzmir'deki Güvenilir Adresiniz

Alsancak, 1392 Sok.

Kültür Mah. Kemahlıoğlu Apt.
1392 Sok. No:7, Kat:4, Daire:8
Konak / ALSANCAK | İZMİR

0 (232) 464 2207

Telefonla İrtibata Geçebilirsiniz
turan@uckunlaboratuvari.com

Pts-Cts*: 08:30 - 19:00

*Cumartesi günleri 15:00'e kadar açığız

Covid Aşıları Nelerdir

SARS-COV-2 virüsü ile oluşan COVİD-19 enfeksiyonlardan korunmak için farklı yöntemlerle, farklı yapıda COVID aşıları üretilmektedir.

Bu makalemde; Çin’den ithal edilen ve Türkiye’de uygulanmaya başlanan COVID -19 enfeksiyonuna karşı bağışıklık kazandırmak amacıyla üretilen  SinoVac aşısı konusunda bilgi vermek istiyorum.

SinoVac aşısı, ölü (inaktive) virüsten üretilen bir aşı olup; çoğalabilen patojen etken içermemesi nedeniyle kesinlikle hastalığa neden olmaz. Bu nedenle de üretilen diğer COVID aşıları içinde en güvenilir olanıdır ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde dahi herhangi bir yan etki oluşturmaz.

sinovac 1SinoVac aşısı, ölü virüsten hazırlandığı için kendisini kopyalayarak çoğalamaz. Vücutta çoğalamadığı için de sadece antijenik yapısı nedeniyle oluşturacağı koruyucu antikor düzeyleri devamlı yüksek kalamaz. Bu nedenle de vücutta oluşturacağı bağışıklık süreleri kısadır.

Bağışıklık süresinin kısa olması nedeniyle, bağışıklığın sürekliliği için belli bir süre (şimdilik bilinmiyor ama muhtemelen 6 ay) sonra aşının rapeli (tekrarı) uygun olur.

Türkiye’de bu ölü SinoVac virüs aşısı uygulanmakta olup, bu sabah (25 Ocak 2021) itibariyle, Çin’den ülkemize 6.500.000 doz daha aşı geldiği ifade edilmiştir.

SinoVac (özel şirket Çin aşısı), Sinopharm (Devletin Çin aşısı) ve Bharat Biotech (Hint aşısı) adı altında üretilen COVID-19 aşıları, bu ölü aşı grubundadırlar.

SinoVac olarak adlandırılan ve Türkiye’de uygulanan COVID-19 aşısı, hepatit, HPV v.b aşılar gibi, 28 gün arayla 2 kez uygulanmalı ve 2. aşı uygulanmasından 15-20 gün sonra, kanda oluşacak olan IgG ve IgM koruyucu antikor düzeyleri mutlaka ölçülmelidir çünkü aşı uygulananların tümü bağışıklık kazanamaz. Bu nedenle, aşı yapıldıktan sonra kişinin bağışıklık kazanıp kazanmadığı, test yaptırılarak öğrenilmelidir. Laboratuvarımızda Covid antikor testleri yapılmaktadır.

The Lancet Infectious Disease adlı dergide yayımlanan bilgilere göre; Türkiye, Endonezya ve Brezilya’da uygulanan SinoVac aşısının,  I. ve II. FAZ çalışmaları sonucunda bulunan etkinlik oranları (2020 itibarıyla) :

Türkiye’de %91,

Endonezya’da %65.3 ve

Brezilya’da %50  olarak rapor edilmiştir!

3 ülkede uygulanan aynı markadaki aşıların oluşturduğu bağışıklık konusundaki bu farklılıklar, bilim adamları arasında haklı olarak bazı tartışmalara neden olmuştur.

Ayrıca, yukarıda adı geçen ve her 3 ülkede de faz çalışmaları yapılan ve uygulanan aynı markadaki bu aşılar; faz çalışmaları aşamalarında, yalnızca 18-59 yaş arasındaki kişilere uygulanmış (18 yaş altındakilere ve 60 yaş üstündekilere uygulanmamıştır) ve FAZ III klinik deneylerinin sonuçları da henüz alınmamıştır!

COVID-19’dan korunmak için üretilen, Türkiye, Brezilya ve Endonezya’da faz çalışmaları yapılan SinoVac aşısının, faz çalışmaları, 60 yaş üstündeki grupları kapsamadığı, aşının uygulanabilmesi için “olmazsa olmaz” olan aşamaları EKSİKSİZ OLARAK tamamlanmadığı, bilimsel olarak da 3-5 ay sonra olması muhtemel yan etkileri ve de KORUYUCULUK KRİTERLERİ kesin olarak saptanmadığıgüvenilirliği konusu yeterince tamamlanamadığı halde, Türkiye’de uygulanmasına 2021 Ocak ayı ortasında başlanmış ve ilk aşı olma önceliği (yaş gözetmeksizin) 65 yaş üstü dahil SAĞLIK ÇALIŞANLARI’na da tanınmış, sonrasında da 90 yaş üstündeki ileri yaştakiler de aşı programına dahil edilmişlerdir!

Bugüne kadar yapılan aşılama sonrası gözlemlenen sonuçlara göre; SinoVac markalı COVID-19 aşısının yan etkilerinin çok hafif olduğu, bazılarında enjeksiyon yerinde hafif ağrı ve ateş yaptığı saptanmış ancak, aşı sonrasında ciddi bir rahatsızlık ve ölüme rastlanmamıştır.

Gene The Lancet Infectious Disease adlı dergide yayımlanan makalelere göre; aynı yöntemle üretilen Sinopharm markalı COVID-19 Çin Devlet aşısının, FAZ I ve FAZ II sonuçlarına göre koruyuculuk oranının %79 olduğu ve aşı uygulanan kişilerin %30’unun, enjeksiyon bölgesinde lokal ateş ve ağrı olmak üzere bazı hafif ve orta dereceli yan etkiler görüldüğü bildirilmiştir.

4 Responses

  1. Sn Dr. Uçkun,
    SinoVac aşısı hakkındaki son makalenizde de yine işin eksi ve artısı ile yine objektif bir yaklaşım içinde kaleme almışsınız. Teşekkürler.

  2. Değerli TURAN Abimiz
    Bizi bilgilendirdiğin için çok teşekkür ediyoruz sağlıklı mutlu günler diliyoruz

  3. Turan Hocam bizleri aydınlatıp tereddütlerimizi gidermede bilimsel açıdan yardımcı olduğunuz için tşk ediyoruz saygı ve sevgilerimizi yolluyoruz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Adres Değişikliği Nedeniyle,
1 Ağustos 2024 Perşembe Gününe Kadar Kapalıyız

Yeni Adresimiz:
1392 Sok. Kemahlıoğlu Apt.
No: 7 Kat:4 Daire:8
Konak - ALSANCAK | İZMİR