Uçkun Tıp Laboratuvarı

Tahlilleriniz için İzmir'deki Güvenilir Adresiniz

Alsancak, 1392 Sok.

Kültür Mah. Kemahlıoğlu Apt.
1392 Sok. No:7, Kat:4, Daire:8
Konak / ALSANCAK | İZMİR

0 (232) 464 2207

Telefonla İrtibata Geçebilirsiniz
turan@uckunlaboratuvari.com

Pts-Cts*: 08:30 - 19:00

*Cumartesi günleri 15:00'e kadar açığız

GARDNERELLA VAGINALIS (Bakteriyel Vajinit)

Gardnerella Vaginalis Nedir: Normal vajen florasında bulunan hareketsiz, anaerop (oksijensiz ortamda üreyen) bir koko-basildir. Yeni doğanda, normal florada bulunmaz. Püberteden sonra kadınların normal florasında, hastalık belirtisine neden olmadan az miktarda bulunabilir. Normalde, yetişkin kadınlarda östrojen hormonunun salınımı, vajen pH’sının 4.5’un altında olmasını ve vajen florasında enfeksiyonlara karşı koruyucu olarak bulunan Laktobasiller’in ağırlıkta bulunmasını sağlar.

Sık duş alınması, vajenin alkali sabunlarla yıkanması, deodorant kullanılması ve değişik kişilerle aktif cinsel yaşam, vajen florasının pH’sını 4.5’un üzerine çıkmasına ve vajinanın normal yapısının doğal bileşeni olan Laktobasillerin azalmasına neden olur. Laktobasillerin azalması, Gardnerella vaginalis ve diğer bazı patojen (hastalık yapan) bakterilerin çoğalmasına neden olur.

Gardnerella Vaginalis
Gardnerella Vajinalis’in mikroskopta görünümü

Halk arasında en sık rastlanan vajinal enfeksiyonun, mantar (Candida) enfeksiyonu olduğu sanılır ve tahlil yapılmadan Candida tedavisine başlanır. Ancak; gerçekte bakteriyel vajinozise en çok Gardnarella vaginalis neden olur. Kadınlarda bu oran %10-68’dir.

Vajende sayıca artan ve baskın duruma geçen Gardnerella vaginalis; kadınlarda Bakteriyel Vajinit denen, kirli beyaz renkli, bozulmuş balık kokulu akıntıya neden olur. Bu kokulu akıntı, özellikle ilişki sırasında ve adet dönemlerinde artarak vajinanın tahrişine, yanmaya, ağrıya ve kaşıntıya neden olur. Ayrıca; idrar yollarında da yanma ve (tedavi edilmez ise) kanamalarla seyreden bir enfeksiyona neden olabilir.  

BULAŞMA RİSKİ en fazla “cinsel yolla” olan bu enfeksiyonu önlemenin en etkili yolu; cinsel ilişkiye girerken kondom kullanmaktır.

Hamilelik sırasında oluşan Bakteriyel Vajinit, erken doğum ve düşüklere neden olabilir. Gardnerella vaginalis’in neden olduğu bakteriyel vajinit tedavi edilmediği takdirde rahim, tüp ve yumurtalıkların iltihabına ve kısırlığa da neden olur.

Gardnerella enfeksiyonuna gebelerde çok sık rastlanır ve mutlaka tedavi edilmelidir. Böyle durumlarda mutlaka vajinal kültür alınmalı ve teşhis kesinleştirilmelidir.

Hamilelikteki Gardnerella vaginalis vajiniti; erken doğuma, suların erken gelmesine, EMR (Erken Membran Rüptürü) gibi olaylara neden olabileceği gibi, sezeryan sonrası endometrit; (endometriumun, yani rahim içi zarının iltihaplanmasıdır) ve koryoamnionit (bebeğin içinde bulunduğu sıvının, sıvıyı içinde barındıran gebelik kesesinin ve anne ile bebek arasındaki koryon tabakasının enfeksiyonudur) gibi ciddi doğum sonrası enfeksiyonların oluşumunda da neden olabilir.

Gardnerella vaginalis enfeksiyonu, erkeklerde çoğunlukla bir bulgu vermez ve belirtisiz seyreder. Ancak mikro-organizmanın çoğalması, bazı erkeklerde akıntı, yanma ve kaşıntıya neden olabilir. Meni ya da idrar kültürü yapılarak etkenin saptanmaması ve dolayısıyla da tedavi olunmaması, ilişkide bulunulan partnerinin (yeniden) BAKTERİYEL VAJİNİT’ine neden olur. Bu nedenle, partnerlerden birinde yoğun olarak Gardnerella vajinalis ve de enfeksiyonu saptanırsa, diğerinin de mutlaka tedavi olması gerekir.

Gardnerella vajinalis’in tanısı; kadınlarda vajinal sürüntü ve idrar kültürü, erkeklerde de meni ya da idrar kültüründe etkenin üretilmesi ile olur.

Tanısı kültür yapılarak konulan enfeksiyonun tedavisi kolaydır ve antibiyotiklere hemen yanıt verir. Şikayetler hemen geçer. Tedavi uygulanmazsa, Garndnerella Vaginalis enfeksiyonu ilerler ve pelvik enfeksiyonlara neden olabilir.

Anaerop bakterilere özel 5 günlük antibiyotik ya da vajinal fitil tedavisi, şikayetleri tamamen geçirir. Her enfeksiyonun tedavisinde olduğu gibi; Gardnerella enfeksiyonunda da tanı  konmadan RASTGELE ANTİBİYOTİK ALINMAMASI GEREKİR. 

Antibiyotikler konusundaki çok ayrıntılı bilgilere ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz: “antibiyotikler”

Bir Yanıt

  1. Tedavi edilmezse idrar yollarında yanma ve kanamalı seyreden enfeksiyonlar a neden olur yaxmışsınız, aynı durum bendede var ben 20 senedir bu tür şikayetleri çekiyorum, son olarak üreplazma çıktı kanda, ama doğru dürüst bi antibiyotik verilmedi önceden kullandığım antibiyotikler, dolayısıyla tam geçmedi, ankaradayım ben önerebileceğiniz bir mikrobiyolog varmı acaba

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Adres Değişikliği Nedeniyle,
1 Ağustos 2024 Perşembe Gününe Kadar Kapalıyız

Yeni Adresimiz:
1392 Sok. Kemahlıoğlu Apt.
No: 7 Kat:4 Daire:8
Konak - ALSANCAK | İZMİR