Kültür Mah. Kemahlıoğlu Apt.
1392 Sok. No:7, Kat:4, Daire:8
Konak / ALSANCAK | İZMİR
Telefonla İrtibata Geçebilirsiniz
turan@uckunlaboratuvari.com
*Cumartesi günleri 15:00'e kadar açığız
Temel belirtileri bakımından Grip; titreme, şiddetli baş, eklem ve kas ağrıları, yüksek ateş, halsizlik, bitkinlik, ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlar. Enflüanza adlı virüs tarafından oluşturulan bir enfeksiyon hastalığı olarak da tanımlanabilir.
Şeker, kalp, böbrek ve akciğer hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde ve genellikle yaşlı ve çocuklarda, çok daha ağır seyretmekte olan grip, dikkate alınarak tedavi edilmediği durumlarda kimi zaman ölümle dahi sonuçlanabilmektedir. Bu kadar ciddi tablolar yol açan grip, halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ya da zatürre ile karıştırılmaktadır.
Yazı İçeriği:
ToggleGrip; genelde burun akıntısı, hapşırma ve hafif kırgınlık gibi belirtiler gösteren, halsizliğe yol açmadığı için de yatak istirahati gerektirmeyen bir hastalıktır.
Zatürre ise, Pnömokok olarak adlandırılan bir bakteri enfeksiyonu olup, ani başlayan üşüme, titreme ile 39-40 dereceye kadar yükselen ateş, terleme, nefes alırken, öksürürken batma tarzında göğüs ağrısı, pas renginde balgam ile kendini gösterir. Hastada solunum sayısı artar, nefes alırken ortaya çıkan göğüs ağrısı nedeniyle yüzeysel solunum görülür. Hastada, solunum sıkıntısı nedeniyle oluşan oksijen yetmezliğine bağlı olarak morarma da görülebilir. Zatürre olan bir kişide aynı zamanda bir kalp veya akciğer hastalığı varsa veya kişi yaşlı ise solunum yetmezliği de ortaya çıkabilir. (Bknz. ZATÜRRE)
Gribe yol açan Influenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma yolu; öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan ve havada asılı kalan ve Flügge damlacıkları denen tükürük damlacıkların içinde bulunan virüsün solunum yolu ile alınması, hasta kişilerle direkt temas edilmesi ya da hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyaların kullanılması şeklindedir.
Gripten korunmanın en iyi yolu vücut direncinin düşmesini engellemektir. Bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyinilmeli, bol sıvı gıdalar alınmalı ve mevsiminde yetişen taze meyve ve sebzeler tüketilmelidir. En önemli kişisel tedbirlerden bazıları arasında ise, salgınlar sırasında sinema, tiyatro gibi kapalı mekanlarda bulunulmaması ve toplu taşıma araçlarından mümkün olduğu kadar faydalanılmaması da sayılabilir. Böylece hastalarla yakın temastan uzaklaşmış olunur.
Özellikle;
Grip aşısı Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisiyle bir yıl önce salgın yapan değişik virüs tiplerinin belirlenmesi sonucu hazırlanır ve aşının içeriği de bu uygulamaya bağlı olarak her yıl değişir. Bu nedenle, her yıl grip aşısı yaptırılmalı ve olası bir salgından korunulmalıdır.
Grip aşısı yapıldıktan 12 – 15 gün sonra vücut koruyucu düzede antikor oluşturur. Aşının içerdiği virüs tipleri, salgına neden olan virüs tipine benzerse -ki bugüne kadar laboratuvarımızda yaptığımız grip aşıları deneyimlerime göre-, yapılan aşı sağlıklı erişkinlerde yaklaşık %70, yukarıda saydığımız riskli gruplarda ise %50 oranında korunma sağlamaktadır. Aşı; bazı kişilerde hiçbir rahatsızlık oluşturmadığı halde, bazılarında, hafif grip belirtilerine neden olabilmektedir.
Online Eğitimler
Yeni Adresimiz:
1392 Sok. Kemahlıoğlu Apt.
No: 7 Kat:4 Daire:8
Konak - ALSANCAK | İZMİR