Uçkun Tıp Laboratuvarı

Tahlilleriniz için İzmir'deki Güvenilir Adresiniz

Alsancak, 1392 Sok.

Kültür Mah. Kemahlıoğlu Apt.
1392 Sok. No:7, Kat:4, Daire:8
Konak / ALSANCAK | İZMİR

0 (232) 464 2207

Telefonla İrtibata Geçebilirsiniz
turan@uckunlaboratuvari.com

Pts-Cts*: 08:30 - 19:00

*Cumartesi günleri 15:00'e kadar açığız

Grip Hastalığı ve Korunma Yolları

Temel belirtileri bakımından Grip; titreme, şiddetli baş, eklem ve kas ağrıları, yüksek ateş, halsizlik, bitkinlik, ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlar. Enflüanza adlı virüs tarafından oluşturulan bir enfeksiyon hastalığı olarak da tanımlanabilir.

Şeker, kalp, böbrek ve akciğer hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde ve genellikle yaşlı ve çocuklarda, çok daha ağır seyretmekte olan grip, dikkate alınarak tedavi edilmediği durumlarda kimi zaman ölümle dahi sonuçlanabilmektedir. Bu kadar ciddi tablolar yol açan grip, halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ya da zatürre ile karıştırılmaktadır.

Grip Nedir?

Grip; genelde burun akıntısı, hapşırma ve hafif kırgınlık gibi belirtiler gösteren, halsizliğe yol açmadığı için de yatak istirahati gerektirmeyen bir hastalıktır.

Zatürre ise, Pnömokok olarak adlandırılan bir bakteri enfeksiyonu olup, ani başlayan üşüme, titreme ile 39-40 dereceye kadar yükselen ateş, terleme, nefes alırken, öksürürken batma tarzında göğüs ağrısı, pas renginde balgam ile kendini gösterir. Hastada solunum sayısı artar, nefes alırken ortaya çıkan göğüs ağrısı nedeniyle yüzeysel solunum görülür.  Hastada, solunum sıkıntısı nedeniyle oluşan oksijen yetmezliğine bağlı olarak morarma da görülebilir. Zatürre olan bir kişide aynı zamanda bir kalp veya akciğer hastalığı varsa veya kişi yaşlı ise solunum yetmezliği de ortaya çıkabilir. (Bknz. ZATÜRRE)

Grip Nasıl Bulaşır?

Gribe yol açan Influenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma yolu;  öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan ve havada asılı kalan ve Flügge damlacıkları denen tükürük damlacıkların içinde bulunan virüsün solunum yolu ile alınması,  hasta kişilerle direkt  temas edilmesi  ya da hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyaların kullanılması şeklindedir.

Gripten Korunma Yolları

gripasisiGripten korunmanın en iyi yolu vücut direncinin düşmesini engellemektir.  Bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyinilmeli, bol sıvı gıdalar alınmalı ve mevsiminde yetişen taze meyve ve sebzeler tüketilmelidir. En önemli kişisel tedbirlerden bazıları arasında ise, salgınlar sırasında sinema, tiyatro gibi kapalı mekanlarda bulunulmaması ve toplu taşıma araçlarından mümkün olduğu kadar faydalanılmaması da sayılabilir. Böylece  hastalarla  yakın  temastan uzaklaşmış olunur.

GRİPTEN KORUNMANIN EN İYİ YOLU HER SENE GRİP AŞISI OLMAKTIR

Özellikle;

  • 65 yaş üzerindekiler,
  • Kalp hastaları veya böbrek yetmezliği olan hastalar,
  • KOAH dahil  kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastaları,
  • Şeker hastaları (Diyabet),
  • Siroz gibi karaciğer hastaları,
  • Alkol kullananlar,
  • Beyin omurilik sıvısı kaçağı olanlar,
  • Dalağı olmayan veya fonksiyon görmeyenler,
  • Bağışıklık sistemi zayıflatan hastalığı olanlar (AIDS, tüberküloz, hepatit, kanser hastaları, böbrek yetmezliği olan veya organ nakli yaptıran kişiler vs.)
  • 2 yaşın üzerinde olan ve toplu ortamlarda bulunması nedeniyle hastalığın bulaşması açısından daha yüksek risk altında çocuklar, bakımevleri ve huzur evlerinde kalan yaşlılar  ve
  • Gripten korunmak isteyen herkes aşılanabilmektedir.


Grip Aşısı Olmaması Gerekenler

  • 6 aydan küçük bebekler
  • Yumurtaya alerjisi olanlar (yumurta yediğinde alerjik kaşıntı, eritem ve ödemi olanlar)
  • Hamileliğin ilk 3 ayı içinde olan kadınlar.


Grip aşısı Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisiyle  bir yıl önce salgın yapan  değişik virüs tiplerinin belirlenmesi sonucu hazırlanır ve aşının içeriği de bu uygulamaya bağlı olarak her yıl değişir. Bu nedenle, her yıl grip aşısı yaptırılmalı ve olası bir salgından korunulmalıdır. 

Grip aşısı yapıldıktan 12 – 15 gün sonra vücut koruyucu düzede antikor oluşturur.  Aşının  içerdiği virüs tipleri, salgına neden olan virüs tipine benzerse  -ki bugüne kadar laboratuvarımızda yaptığımız grip aşıları deneyimlerime göre-, yapılan aşı sağlıklı erişkinlerde yaklaşık %70,  yukarıda saydığımız riskli gruplarda ise  %50 oranında korunma sağlamaktadır. Aşı; bazı kişilerde hiçbir rahatsızlık oluşturmadığı halde, bazılarında, hafif grip belirtilerine neden olabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Adres Değişikliği Nedeniyle,
1 Ağustos 2024 Perşembe Gününe Kadar Kapalıyız

Yeni Adresimiz:
1392 Sok. Kemahlıoğlu Apt.
No: 7 Kat:4 Daire:8
Konak - ALSANCAK | İZMİR

Uçkun Tıp Laboratuvarı
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmemiz için çerezler kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize geri döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevler gerçekleştirir.