Uçkun Tıp Laboratuvarı

Tahlilleriniz için İzmir'deki Güvenilir Adresiniz

Alsancak, 1392 Sok.

Kültür Mah. Kemahlıoğlu Apt.
1392 Sok. No:7, Kat:4, Daire:8
Konak / ALSANCAK | İZMİR

0 (232) 464 2207

Telefonla İrtibata Geçebilirsiniz
turan@uckunlaboratuvari.com

Pts-Cts*: 08:30 - 19:00

*Cumartesi günleri 15:00'e kadar açığız

Hepatit C Nedir? Nasıl Bulaşır? Belirtileri Nelerdir?

Hepatit C (HCV) enfeksiyonu insan kaynaklı olup, kan ve vücut sıvılarıyla bulaşır. Enfekte olan kişinin karaciğerinde hasara neden olan viral bir hastalıktır. Dünya genelinde çok yaygın olan HCV enfeksiyonu, enfekte kişiden kan ya da organ nakli, paylaşılan iğneler, tıbbi alet ve gereçler ve cinsel temasla bulaşır. Hepatit C enfeksiyonu, anneden doğum veya emzirme sırasında çocuğa da geçebilir. Bu makalemde Hepatit C nedir; nasıl bulaşır, HCV testleri nelerdir ve hepatit C hastalığı belirtileri nelerdir” gibi sorularının cevabına değinmek isterim:

Hepatit C (HCV) Nedir?

Hepatit C hastalığı, aynı adlı virüsün neden olduğu ve karaciğeri etkileyen bir enfeksiyondur. Virüs, enfekte kişilerin kan ve tüm vücut sıvılarıyla bulaşır. Uzun süren ya da kronik enfeksiyonlar, karaciğerde ciddi hasarlara yol açabilir, siroz veya karaciğer kanseri gibi hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir. Hepatit C enfeksiyonun tanısı erken konursa, tedavisi mümkün olabilmektedir.

Hepatit C Nasıl Bulaşır?

Hepatit C enfeksiyonu; öksürük, hapşırık ve yemek paylaşımı ile bulaşmaz. Enfekte kişilerin kan, meni ve vajinal sıvılarıyla fiziksel olarak temas edilmesiyle bulaşır . HCV taşıyan kişinin enjeksiyon ekipmanları, tırnak makası, diş fırçası, diş macunu ve tıraş bıçağı gibi kişisel eşyaları paylaşılmamalıdır. Hepatit C (HCV) enfeksiyonu, kan ve organ nakilleri, hemodiyaliz işlemleri sırasında da bulaşabilir. Ancak bugün, kan ve kan ürünlerine uygulanan testler nedeniyle, hepatit C enfeksiyonunun bulaşma riski çok azalmıştır. Hepatit C, enfekte bir kişiyle korunmasız cinsel ilişkiyle bulaştığı gibi, ender de olsa doğum sırasında veya (memede kanama olursa) süt emzirirken bebeğe bulaşabilir.

hepatit c nasıl bulaşır ve korunma yolları

Hepatit C Belirtileri Nelerdir?

Hepatit C enfeksiyonunda belirtiler, bazen uzun süre görülmeyebilir hatta bazı kişilerde semptomlar hiç görülmeyebilir. Ancak, semptomlar ortaya çıktığında; ciltte kaşıntı, yorgunluk, karın ağrısı, iştah kaybı, mide bulantısı ve kusma, ciltte veya gözlerin beyazında sararma (sarılık) görülebilir. İdrar koyu renkte veya çay renginde, dışkı ise açık renkli veya kil renginde olabilir. Bu belirtiler hepatit C enfeksiyonuna özgü olmayıp, diğer sağlık problemlerinde de olabilir. Ayrıca, bazı kişilerde HCV enfeksiyonu, semptomlara neden olmadan da kronikleşebilir. Bu nedenle, bu belirtiler görüldüğünde, bir sağlık uzmanına danışmak ve hepatit C testi yaptırmak çok önemlidir.

Hepatit C (HCV)’nin Seyri Nasıldır?

hepatit c nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir?Hepatit C enfeksiyonunun seyri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı kişiler enfekte olduklarını fark etmezken, bazıları ciddi semptomlar ve karaciğer sorunları yaşayabilirler. Akut hepatit C enfeksiyonunda bazı kişiler, virüsün vücuda girmesinin ilk 6 ayı içinde kendiliğinden iyileşebilir. İyileşilemeyen durumlarda, HCV hastalığı kronik enfeksiyona dönüşebilir. Bu durum, karaciğer hasarına, siroz ve karaciğer kanserine neden olabilir. Hepatit C enfeksiyonu erken teşhis edilir ve tedaviye erken başlanırsa, komplikasyonları önlenebilir veya geciktirebilir.

Hepatit C Tanısı Nasıl Konur?

Hepatit C hastalığı tanısı, kan testleri ve tıbbi görüntüleme yöntemleriyle konulur. HCV tanısı konulduktan sonra, enfekte kişilerin siroz ve karaciğer kanseri geliştirme riski yüksek olduğundan, hastanın karaciğer fonksiyonlarının düzenli olarak takip edilmesi gerekir.

Hepatit C’den Nasıl Korunulur? 

Hepatit C virüsünün yayılmasını önlemek için, enjeksiyon iğneleri, şırıngalar, tüpler ve diğer tıbbi cihazlar gibi enjeksiyon ekipmanları, her zaman tek kullanımlık ve sadece kendinize ait olmalıdır. Ayrıca, uyuşturucu kullanımı gibi yüksek riskli davranışlardan kaçınılmalıdır. Kan ve kan ürünleri, hepatit C virüsünün bulaşmasına neden olabileceğinden, kan nakli veya organ nakli gibi işlemler öncesinde, kullanılacak olan kanın, hepatit C açısından test edildiğinden emin olunması gerekir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların en yaygın olanlarından biri olan hepatit C, korunmasız cinsel temas yoluyla bulaşabilir. Cinsel temas sırasında prezervatif kullanarak, cinsel yolla bulaşan hastalıkların yayılmasını önleyebilirsiniz. HCV taşıyan kişinin tırnak makası, diş fırçası, diş macunu ve tıraş bıçağı gibi kişisel eşyaları paylaşılmamalı, dövme ve piercing işlemleri yaptırırken dikkatli olunmalıdır. Hijyen kurallarına dikkat edilmeli, kirli bir yüzey veya eşya ile temas edilirse eller yıkanmalı, paylaşılan eşyaların temizlenmesi için uygun temizleyiciler kullanılmalıdır.

Hepatit C Virüsü Taşıyanların Dikkat Etmesi Gereken Kurallar Nelerdir?

Hepatit C virüsü taşıyanların hem kendi, hem de çevrelerindeki insanların sağlıklarını korumaları için, sağlıklı bir yaşam sürdürmeleri ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeleri gerekir. Bunun için düzenli egzersiz yapmaları (ancak aşırı spor yapmama), sağlıklı bir diyet uygulamaları, yeterli uyku uyumaları ve stresten kaçınmaları gereklidir. HCV enfeksiyonunun ilerlemesini önlemek için bağışıklık sistemini zayıflatmamaları, karaciğerlerini yormamaları ve bunun için de alkol tüketimini azaltmaları ya da tamamen bırakmaları önerilir. 

Hepatit C virüsü taşıyan kişilerin, ilaç kullanımı konusunda dikkatli olmaları ve karaciğer sağlığını etkileyebilecek ilaçlardan ve karaciğer yağlanmalarından kaçınmaları gerekir. Hepatit C virüsü kan yoluyla bulaştığı için, HCV enfeksiyon hastası kişilerin, kanla temas eden eşyalarının paylaşımına dikkat edilmelidir. Paylaşılan eşyaların temizliğinin iyi yapılması için uygun temizleyicilerin kullanılması önerilir. Hepatit C enfeksiyonu olan kişilerin düzenli olarak sağlık kontrolü yaptırarak karaciğer sağlığını takip etmeleri ve gerektiğinde tedaviye başlamaları, cinsel ilişkiye girmeden önce mutlaka prezervatif kullanmaları önerilir.

Hepatit C Testleri Nelerdir?

Hepatit C enfeksiyonunun varlığı ya da yokluğunun tanısı için laboratuvarlarda çeşitli kan testleri yapılır. Bu testler; HCV antikor testi, HCV’nin RNA testi ve karaciğer fonksiyon testleridir.

Hepatit C Antikor Testi; hastanın enfekte olup olmadığını belirlemek için yapılan testtir ve vücudun hepatit C virüsüne karşı antikor oluşturup oluşturmadığını tespit eder.

HCV RNA Testi ise direkt olarak virüsün genetik materyalinin varlığını tespit etmek için yapılır.

Karaciğer fonksiyon testleri ise; HCV enfekte kişilerin karaciğerinin, enfeksiyondan ne kadar etkilendiğini gösterir. RNA testi dışındaki testler, birkaç saat içinde sonuçlanır.

Hepatit C’nin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hepatit C tedavisi, genellikle hastalığın kronik evresinde düşünülür. HCV tedavisinde en yaygın kullanılan ilaçlar (DAA) olarak adlandırılan direkt etkili antiviral ilaçlardır. Bu ilaçlar, hepatit C virüsünü doğrudan hedef alarak çoğalmasını önler veya durdurur. HCV tedavisinde, hangi DAA’nın, kaç tane ve hangi kombinasyon ve sürede kullanılacağı, bir hepatoloji veya enfeksiyon hastalıkları uzmanı tarafından planlanmalıdır. DAA’nın avantajı, daha önce kullanılan interferon ve ribavirin gibi diğer hepatit C ilaçlarına göre daha az yan etkiye sahip olmalarıdır. Hepatit C tedavisinin amacı, virüsün vücuttan tamamen temizlenmesidir. Tedavi genellikle 8 ila 12 hafta sürer, ancak bazı durumlarda bu süre daha uzun olabilir veya tedavi başarısızlıkla sonuçlanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Adres Değişikliği Nedeniyle,
1 Ağustos 2024 Perşembe Gününe Kadar Kapalıyız

Yeni Adresimiz:
1392 Sok. Kemahlıoğlu Apt.
No: 7 Kat:4 Daire:8
Konak - ALSANCAK | İZMİR