Uçkun Tıp Laboratuvarı

Tahlilleriniz için İzmir'deki Güvenilir Adresiniz

Alsancak, 1392 Sok.

Kültür Mah. Kemahlıoğlu Apt.
1392 Sok. No:7, Kat:4, Daire:8
Konak / ALSANCAK | İZMİR

0 (232) 464 2207

Telefonla İrtibata Geçebilirsiniz
turan@uckunlaboratuvari.com

Pts-Cts*: 08:30 - 19:00

*Cumartesi günleri 15:00'e kadar açığız

Hepatit'ten Korunmak ve Aile'yi Korumak

Laboratuvarımıza e-posta ve telefonla ya da bizzat başvuran hepatit taşıyıcıları, aile yaşamlarında nasıl davranmaları konusunda bilgi yoksunu olduklarını belirterek bu konuda destek olmamızı istemektedirler. Hepatit’ten korunmak için yapabileceğiniz şeyleri bu makalemde ele alırken A Hepatiti gıdalarla geçtiği ve “taşıyıcılık” arz etmediği için, bu makalemizde HEPATİT- B  ve HEPATİT- C taşıyıcılığı daha detaylı olarak ele alınacaktır.

TAŞIYICILARIN %50’Sİ BİLMİYOR, YA SİZ?

Dünyada ve ülkemizde Hepatit- B’nin taşıyıcılık oranı %10 olup, taşıyıcı olanların da %50’si taşıyıcı olduklarından habersizdirler. Yani daha açık bir deyimle, Türkiye’de 6 – 7 milyon Hepatit-B taşıyıcısı vardır ve 4 milyon kişi taşıyıcı olduğunu bilmemektedir. Hepatit’ler konusunda sitemizde yeterli bilgi yer almaktadır. Ancak aile içi korunma, bu yazımda daha da geniş anlamda açılığa kavuşacaktır.

EŞLERİN HEPATIT’TEN KORUNMASI:

Aile bireylerinde eşlerden biri viral hepatit taşıyıcısı ya da kronik hasta ise, cinsel ilişkide mutlaka kondom (prezervatif) kullanılmalıdır. Oral seks kesinlikle yapılmamalıdır. Bilindiği gibi bulaşma ter, tükürük, meni, vajina salgısı gibi vücut sıvılarıyla olmaktadır. Eğer dudakta uçuk, ağız mukozasında dejenerasyonu, diş eti kanaması veya küçük bir çatlak varsa, hepatitler , özellikle ağızdan öpüşme ile salgı transferi ile kolayca bulaşabilmektedir.

AILE VE ÇOCUKLARIN HEPATİT’TEN KORUNMASI:

Hepatit’ten korunmak elinizde. Aile içerisinde, çocukların korunması için özellikle DİŞ MACUNU ayrılmalıdır. Hepatitli birinin diş fırçasını, diş macununun tüpünün ağzına sürdüğünde, tüpün ağzında kalan virüsler, aile bireylerinden diğerlerine rahatça bulaşabilir. Özellikle diş diplerinin fırçalanması sırasında meydana gelebilecek kanama ve tahrişler bulaşmayı daha da kolaylaştırır.  Hepatit taşıyıcısı bireyin ağzına soktuğu çatal veya kaşığı yıkanmadan kullanmamak gibi tedbirlerin de gerekli olduğunu da önermekteyim.

Hepatit Asisi3HEPATİT TEŞHİSİ, HEPATİT AŞISI ve ÖNLEMLER:

Kronikleşmelerde, vücut direnci düşmesi nedeniyle görülebilecek karaciğer kanseri ve siroz hastalıkları nedeniyle, Hepatit- B ve Hepatit- C konularında çok ciddi önlemlerin alınması gerekmektedir.  Bu bağlamda, aile bireylerinin hemen Hepatit- B  testlerini yaptırmaları, edinilmiş bağışıklıkları yoksa hemen aşı yaptırarak yeterli seviyede antikora sahip olmalarını şiddetle öneririm. Çoğu kez, hastalar 3 aşı yaptırdıktan sonra kendilerini bağışık zannetmektedirler. Herkesin 3 aşı yapıldıktan sonra bağışıklık kazanamadığını, bazen 7 – 8 aşı uygulaması gerekebildiğini ve aşıların tamamlanmasından 1 ay sonra mutlaka antikor seviyesini saptayacak Anti-HBs titresinin saptanmasını önermekteyim.  Hepatit-C aşısının henüz olmaması nedeniyle, aşı olanağı bulunmamaktadır. Dolayısıyla teşhis edilmesi ve yaşam kalitesi ve sağlık açısından gerekli önlemlerin erkenden alınması son derece önemli bir  konudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Adres Değişikliği Nedeniyle,
1 Ağustos 2024 Perşembe Gününe Kadar Kapalıyız

Yeni Adresimiz:
1392 Sok. Kemahlıoğlu Apt.
No: 7 Kat:4 Daire:8
Konak - ALSANCAK | İZMİR