Uçkun Tıp Laboratuvarı

Tahlilleriniz için İzmir'deki Güvenilir Adresiniz

Alsancak, 1392 Sok.

Kültür Mah. Kemahlıoğlu Apt.
1392 Sok. No:7, Kat:4, Daire:8
Konak / ALSANCAK | İZMİR

0 (232) 464 2207

Telefonla İrtibata Geçebilirsiniz
turan@uckunlaboratuvari.com

Pts-Cts*: 08:30 - 19:00

*Cumartesi günleri 15:00'e kadar açığız

HIV Testi Sonucunu Beklerken

kaygi1HIV testi yaptırmak için laboratuvarımıza başvuran kişilerin % 99’u, deyim yerindeyse doğum sancısı çeken ve doğumu çok yaklaşan kadınların çektiği sancıya eşdeğer sancı çekmekteler. Hiv testi yaptırmak için başvuranların hemen hepsi, bu test için gelen ilk kişi kendisiymiş duygusu içinde anlatıyor hikayesini. Hiv testi sonucu beklenirken ve hikayesini anlatırken telaş, panik ve hiv korkusu içinde olmaları elbette ki çok normal. Kişileri dinledikten sonra kendilerine gerekli bilgiyi veriyorum, bazı enteresan örnekleri anlatıyorum, kanı aldıktan 2.5 – 3 saat sonra sonucunun çıkacağını, sonuç çıkana kadar rahat olmalarını telkin ediyorum, gidiyorlar… 3 saat yerine 1 saat sonra telefonla arıyorlar:

– “Doktor Bey, sonucum çıktı mı?..” 

Çıkmadığını, henüz VİDAS’ta olduğunu, tam 2 saat sonra çıkacağını söylüyorum, kapatıyoruz telefonu…

Yarım saat daha geçiyor ve tekrar arıyor kişi:

– “Hocam hiv testi sonucu çıktı mı?”

Tekrar izah ediyorum:

– “Sonucu erken çıkarmak benim elimde değil, Vidas ile testin sonucunu tespit etmemiz 3 saat süre gerektiriyor. 1 – 1.5 saati daha var”

15 dakika sonra kapı çalıyor:

– “Hocam, dışarda vakit geçmiyor… Çıktı mı sonuç?”

vidas

Bazen kişinin kendi gözüyle görüp ikna olması için testi yaptığımız aleti  (Vidas) ve sonucunu saat kaçta yazıp çıkaracağını gösteriyorum. İkna oluyor ve yine de sonucun çıkacağı saatten bir hayli önce gelerek biraz daha bekledikten sonra sonucunu alıyor. Bu arada şu bilgiyi de vermekte fayda var; “Vidas”, ölçüm yapan aletin markasıdır. Birçok kişi bunu bilmiyor ve Vidas’ın sadece Hiv testi yapan bir cihaz ya da yöntem olduğunu sanıyor. Oysa Vidas sadece HIV testine bakmaz, hepatit ve birçok hormon testleri de bu cihazda yapılır. 

HIV Korkusu – Hiv Test Sonucu Beklemek

Bu senaryoda anlattıklarım, Hiv testi yaptırmak için gelen kişilerin % 80’inin gösterdiği davranış modelidir. Gelenlerin % 20’si ise telefon numaralarını veriyorlar, sonuçları çıkınca telefon açıyoruz, gelip alıyorlar sonuçlarını.

Yazımın başında da belirttiğim gibi, Hiv testi yaptırmak için gelenlerin % 99’ u, doğal olarak HIV korkusu ile bir telaş, panik ve çoğu zaman da kaygıyla bekliyor sonucu. Sonucu alanlardan bazıları sonuçlarını öğrenince ya elimi öpmeye çalışıyorlar ya da sevinçle sarılıp, 40 yıllık dostlarına yeni kavuşmuşçasına sevgi ve sevinçle yanaklarımdan öpüyorlar…

Bazıları, kan verip gittikten sonra sonucu bekledikleri sürede HIV korkusu sebebiyle o kadar fazla sigara içiyorlar ki laboratuvara tekrar geldiklerinde üzerlerine sinen yoğun sigara ve nikotin kokusu laboratuvara yayıldığı için kapı ve pencereleri açarak bir süre laboratuvarı havalandırma ihtiyacı duyuyoruz. Bazı kişiler ise test için kan vermeye geldiklerinde normal iken 3 saat sonra sonuçlarını almaya geldiklerinde yalpalayacak kadar alkollü gelebiliyorlar.

hiv korkusuSonuçlar ( – ) negatif çıkınca sevinçten, ( + ) pozitif çıkınca üzüntüden ağlayanlar da oluyor şüphesiz. Pozitif çıkanlarla konuşup, bundan sonraki yaşam tarzlarının nasıl olması gerektiğini, neleri yapıp neleri yapmamaları gerektiğini anlatıyoruz ve kendilerini ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendiriyoruz. Bu kişiler genelde önerilerimize uyarak, yönlendirdiğimiz sağlık kurumlarına gidiyorlar. Hastalarımız bize olan sevgi ve güvenlerinin bir sonucu olarak bizimle iletişimde kalmaya devam ederek tedavileri ve hastalıklarının gidişatını paylaşıyorlar. Tabii ki bundan çok memnuniyet duyuyorum.

Laboratuvarımıza test için gelen kişilerin % 90’ı, bundan sonra hiçbir zaman şüpheli ilişkilerde bulunmayacaklarını, bunun son olduğunu belirtiyorlar. Ancak zamanla bu kararlılık hissi zayıflıyor ve istenmese de aynı durumla tekrar karşılaşılabiliyor. (Gelen hastalarla yaptığım sohbetlerden edindiğim ve doğruluğuna % 100 inandığım bir gerçektir bu). Genç ve özellikle bekâr kişilerin (kadın, erkek fark etmez) doğal olarak bazı gereksinimlerini karşılama ihtiyacı olsa da Aids’in çok ciddi bir hastalık olduğunu ve hastalığa yakalanmamak için alınması gereken tedbirleri öğrenip uygulamak önemlidir. Testlerini yaptığım tüm hastalarıma önerim; tanıdığınız ya da tanımadığınız kimselerle cinsel ilişkiye gireceğiniz zaman mutlaka KONDOM (prezervatif, kaput) kullanın. ORAL SEKS YAPMAYIN, YAPTIRMAYIN.  Tükürük, vajen salgısı ya da meni ile direkt temastan kaçının ve de dudaklardan Fransız usulü öpüşerek tükürük temasından da uzak durun.

Teste gelecek kişilere önerim; şüpheli durumdan sonra P.C.R testi yaptıracaklarsa 9 – 11 gün, diğer yaptığımız testi yaptırmak istiyorlarsa da 25 günü sakin bir şekilde geçirmeleridir.  Zira her gün internete girip konuyla ilgili internetteki tüm siteleri okumak, albenisi olan değişik sitelerde çoğu yalan yanlış bilgilerle donatılmış değişik bilgi ve önerilerle karşılaşmak insan psikolojisini olumsuz olarak etkilemekte ve kişiyi müthiş bir strese sokarak psikiyatrik travmalara neden olabilmektedir. 

HIV TANISI İÇİN:

En erken teşhis yöntemi; P.C.R.’dir ve 9 -11.  günlerde yapılmalıdır.  Bu testle, HIV 1 virüsünün VİRAL RNA’sı saptanır. Testin daha erken sürede yapılmasını kesinlikle önermem, boşuna para harcamış olursunuz. Ayrıca bu testin rastgele ileri tarihlerde yapılmasının da bir önemi yoktur çünkü test  genelde erken tanı ve tedavi takibinde, yani virüsün çoğalma evresindeyken yapılır.

21. Günden sonra laboratuvarımızda uygulanan ve HIV 1 p 24 antijenine ayrı, HIV1 ve HIV2 virüslerinin IgG antikorlarının ve HIV1’in Grup O ve HIV2’nin IgM antikorlarının var olup olmadığını AYRI AYRI SONUÇLANDIRARAK değerlerini veren, yani AIDS hastası mı yoksa HIV virüsü taşıyıcısı mı olduğunu meydana çıkaran test yapılmalıdır. Testin sonucunun doğruluk oranı; % 99,5 ‘tur.  COMBİ, Kart Test, Tarak Test, Aglütinasyon ve ELİZA yöntemiyle yapılacak testlerbu yapılan testten DAHA KISA SÜREDE SONUÇ VERMEZLER.

Şüpheli durumdan sonraki 6’ıncı ay’a kadar ELİZA YÖNTEMİ ile yapılan testlerin vereceği sonuçların kesinliği mutlak değildir. Eliza yöntemiyle 6 ay’dan önce test yaptırdıysanız ve negatif (-) sonuç aldıysanız bile 6’ıncı ay’dan sonra testi yeniden yaptırınız. Çünkü ELİZA yöntemiyle yapılan test SADECE HIV IgG ANTİKORLARINI MEYDANA ÇIKARIR ve kesin sonucu 6 ay sonra verir. 

Bizim yaptığımız test ise HIV 1 p 24 antijeninin ve Ig M antikorlarının (erken zamanda oluşan antikorların) olup olmadığını meydana çıkaran test olduğu için erken yaptırıldığında kesin sonuç verir

Şüpheli ilişkiden sonra hangi HIV testini yaptırmanız gerektiği ile ilgili bilgi için HIV TESTLERİ başlıklı makalemi okumanızı tavsiye ederim.

Aids Tahlili, Hiv Testi yaptırmak için veya sorularınız için Doç. Dr. Turan Uçkun ile irtibata geçmekten çekinmeyin.

Benzer Faydalı Makaleler:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

©2022. Uçkun Tıp Laboratuvarı. İzinsiz Kopyalanamaz.

Adres Değişikliği Nedeniyle,
1 Ağustos 2024 Perşembe Gününe Kadar Kapalıyız

Yeni Adresimiz:
1392 Sok. Kemahlıoğlu Apt.
No: 7 Kat:4 Daire:8
Konak - ALSANCAK | İZMİR