Uçkun Tıp Laboratuvarı

Tahlilleriniz için İzmir'deki Güvenilir Adresiniz

Alsancak, Talatpaşa Bulvarı

Aydınlı Apt. No:36, Kat:2, Daire:4
Konak / Alsancak | İZMİR

0 (232) 464 2207

Telefonla İrtibata Geçebilirsiniz
turan@uckunlaboratuvari.com

Pts-Cts*: 08:30 - 19:00

*Cumartesi günleri 15:00'e kadar açığız

Hiv Testi Nedir? Hiv Testlerini Kıyaslayalım

Hiv testi ile ilgili İzmir Alsancak’taki laboratuvarımızda gizlilik içinde tahlillerinizi yaptırabilirsiniz. Bu konudaki tüm makalelerimi okuyarak konuyla ilgili videolarımı da izlerseniz, aklınızdaki tüm soruların cevabını tek kaynaktan edinmiş olacaksınız. Bu makalemde Hiv testi çeşitleri ile ilgili geniş bilgi vermek isterim:

Korunarak ya da korunmayarak yapılan cinsel ilişki sonrasında,  en fazla  korkulan ve tanı konulması için yaptırılması gerekli olan testlerden ilk akla geleni HIV dir. Bu virüsün neden olduğu hastalığın korkusu,  ilişkiye giren kişileri, (ilişkisinden 2 – 3 gün sonra) kendilerinde belirti aramaya sürükler.  Kişi mutlaka AIDS hastalığı ile ilgili sitelere girerek ve makaleleri bir çırpıda okuyarak  bilgi edinmeye çalışır.  İşin enteresan yanı; şüpheli ilişki sonrasında, ya boğaz enfeksiyonu geçirir, ya kendisini halsiz hisseder, ya dudağında uçuk çıkar, ya hafif ateş yükselmesi hisseder, ya da bir yerleri ağrır! Kısaca; yüzlerinde bir sivilce çıksa ya da bir yerlerinde bir kıl dönmesi olsa, mutlaka AIDS’e yakalandıkları kanısına varırlar! Hemen hiv testi yaptırmak isterler. Kısacası; en ufak bir rahatsızlık hissinde bir telaş başlar.

Kişi, kendisinde hissettiği ve bulduğunu zannettiği  tüm belirtileri, okuduğu makalelerde bire – bir bulunca panik iyice artar. Bu bilgilerle yetinilmez, mutlaka AIDS hastalığı ile ilgili forumlara girilir, orada yorumları bulunan, (bu hastalık başına gelmiş ya da gelmemiş) kişilere sorular sorulur. Soru sorulan kişiler de gayet bilgiç tavırlarla, sorulan sorulara (doğru – yanlış) yanıtlar verir. Forum sitelerinden bu konu ile daha önceden yakınması olan ve kendisince net çözüm bulan bir kişinin önerisiyle, hiv testi yapan bir laboratuvar telefonla aranır ve tüm cesaret toplanarak  önerilen laboratuvara tahlil yaptırmaya  gidilir…

Hikaye % 90  budur.

Halbuki cinsel yolla bulaşan hastalık sadece AIDS değildir. Birçok bakteriyel, fungal (mantar)  ve paraziter enfeksiyonların beraberinde,  başka viral enfeksiyonlar da cinsel yolla bulaşabilir.

Hiv TestiMeni, ya da servikal ve vajinal akıntıdan yapılan kültür  ve antibiyogram testleriyle,  varlığı saptanan mikroplar, yapılan antibiyogram sonucunda bulunan etkili antibiyotiklerle tedavi edilip yok edilebilir. Bu konuda açıklamalarda bulunduğum hastalıklar, sitemdeki diğer videoda ve yazılarımda (Genital Organ Enfeksiyonları) anlatılmıştır. Ancak, kan tahlilleriyle saptanabilen ve cinsel yolla bulaşan viral enfeksiyonlar tedavi edilemez.

Cinsel yolla bulaşan, en sık rastlanan  ve kan tahlilleriyle saptanan enfeksiyonlar;

  1. Aids,
  2. Frengi,
  3. Hepatit – B,
  4. Hepatit – C ve
  5. Herpes simplex ( GENİTAL UÇUK )’tur.

Ben bu makalede size AIDS TESTLERİNDEN (Hiv Testi) bahsetmek istiyorum. Makaleyi okuduktan sonra, sayfanın en altında bulunan, Hiv Testlerini anlattığım videomu da izlemenizi tavsiye ederim. Böylece hiv testi nedir, ne değildir A’dan Z’ye öğrenerek, hiv testleri ile ilgili aklınızda hiçbir soru işareti kalmayacağını umuyorum.

Hiv Testi Nedir, Hangi Testi Yaptırmalıyım?

Kendisine HIV virüsü bulaştığını zanneden kişilerin en çok merak ettikleri ve sordukları soru; “HIV antijen ve antikorlarını meydana çıkaracak testin en erken ne zaman yapılacağı” oluyor.  Bu konuda çeşitli sitelerde, değişik bilgiler bulunuyor.

Bilindiği gibi, AIDS hastalığına neden olan HIV virüsünün bir kişiye bulaşmasından hemen sonra (yani 3 – 7 gün içinde) virüsün ya da antikorlarının ortaya çıkması olanaksızdır. Bu nedenle 3 – 7 gün içinde laboratuvarlarda yapılan Hiv testi ile bu virüsün bulaşıp bulaşmadığı ANLAŞILAMAZ.

Halen hemen hemen her hastanede ve çoğu laboratuvarlarda ELISA YÖNTEMİ ile yapılan testler, “tarama” amaçlıdır ve yalnızca HIV’e karşı vücutta oluşan antikorların varlığını araştırmaktadır. (Eliza, Hiv testi DEĞİLDİR! BİR TANI YÖNTEMİDİR. Hiv Testi ile ilgili bilgileri bu sayfada ve diğer hiv testi ile ilgili makalelerimde inceleyiniz.)

HIV virüsüne karşı oluşan IgM antikorları,  virüsün herhangi bir yolla vücuda girişinden (şüpheli ilişkiden) itibaren en erken 2- 3 hafta sonra ortaya çıkmaya başlar.  Ig G antikorları ise (virüs vücuda çok miktarda kan yolu ile girmediyse)  3 ay sonra ölçülebilir seviyeye (belki) ulaşır. Bu nedenle, hastane ve çoğu özel laboratuvarlarda Eliza Yöntemiyle yapılan testlerle,  genelde en erken 3 – 6 ay sonra oluşabilecek antikorlar saptanabilir.  HIV tanısının ELIZA YÖNTEMİYLE 6 haftadan önce sonuç verebilmesi oldukça zor, hatta olanaksızdır diyebiliriz (kan yoluyla ve çok miktarda virüs alınmadıysa). Hiv testi nedir niye araştıranlar bunu mutlaka bilmelidirler.

UNUTULMAMALIDIR Kİ, HIV VİRÜSÜNE KARŞI OLUŞAN ANTİKORLAR, İNSANDA AIDS HASTALIĞINA KARŞI BAĞIŞIKLIK OLUŞTURMAZ.

Hiv Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Şüpheli cinsel ilişkiden sonra, daha erken sürede sonuç alabilmek için, antijen arayan hiv testi uygulanmalıdır. Cinsel ilişkiyle olan bulaş durumlarında, virüs önce vücutta bir çoğalma dönemi geçirir ve bulaştan 3 hafta sonra (çok ender olarak 15 günde) kanda HIV p24 antijeni ve IgM antikorları saptanabilir.  

HIV p24 antijeni, HIV virüsüne özgü bir proteindir ve şüpheli ilişkiden 3 – 8 hafta sonra kanda yüksek düzeyde bulunur. Daha sonra düzeyi düşer.  3 – 8 haftalık  dönemde HIV IgG antikorları henüz ölçülebilir düzeye ulaşamadığı için HIV p24 antijeni ve IgM Antikoruna bakılması, AIDS’te erken tanı olanağı sağlar. 

HIV IgM antikorları ilişkiden 15 – 18 gün sonra oluşmaya başlar ve 90. günden sonra yerini IgG antikorlarına bırakır. Hiv testi nedir diye araştırıyorsanız, HIV testlerinde IgG antikorlarının ELISA testleriyle ölçülebilir düzeye gelmelerinin en erken (belki) 1.5 – 3  ay sonra olabileceğini bilmenizi isterim. Bu süre, vücuda giren virüsün sayısal miktarına göre 6 ay’a kadar da uzayabilir. Bu nedenle, şüpheli ilişkiden sonra, erken dönemde sonucun alınabilmesi için, HIV p24 antijeni ve IgM antikorlarının saptanması daha uygun olur ve tanıya daha erken ulaşılabilir.

Hem  HIV p24 antijenini, hem de HIV 1+2 antikorlarını birlikte ölçen HIV testleri de geliştirilmiştir. Bu test, şüpheli ilişkiden sonra, HIV bulaşmasını daha erken ve başlangıç döneminde ortaya koyma avantajı sunmaktadırlar.  

Laboratuvarımızda da uygulanan bu testin yapılabilmesi için, şüpheli ilişkiden sonra 3 – 4 hafta geçmesi yeterlidir  (15 GÜN YETERLİ DEĞİLDİR! 3 veya 4 hafta geçmelidir.)

Bu yapılan testten daha erken dönemde yapılabilecek ve da nedir diye sorarsanız; daha duyarlı bir yöntem; HIV RNA Viral Yük Tayini (P.C.R) dir.

P.C.R. testi;  “Polimeraz Zincir Reaksiyonu” olup, sadece AIDS hastalığının erken tanısında kullanılmaz. 1990’lı yıllardan sonra tanı tekniği olarak geliştirilmiş bir yöntem olup, laboratuvar ortamında üretimi güç olan hatta üretilemeyen mikroorganizmaların DNA ya da RNA’larını saptayabilen bir testtir. Hepatit-B,  Hepatit-C   v.b. viral hastalıkların ve bakteriyel hastalıkların tanısında da  en güvenilir ve en hassas yöntemdir. Ancak maliyetinin diğer testlerden çok daha yüksek olması, dezavantajdır.

HIV virüsü (ya da başka hastalıklara neden olan virüsler ve de diğer mikroorganizmalar), vücutta çok az miktarda dahi bulunsa, PCR yöntemi ile genetik materyali olan RNA’ları (ya da DNA’ları) çoğaltılarak ve ölçülerek tanımlanabilecek duruma getirilebilir. Böylece vücutta bulunan virüsün ne miktarda olduğu saptanır.

Özetle, HIV PCR yöntemi; kanda bulunan az sayıda virüsün RNA’sını çoğaltır ve HIV VİRÜSÜNÜN VARLIĞINI erken evrede saptar.

Yukarıda da değindiğim gibi; enfekte olmuş bir kişinin kanında virüs bulunmasına rağmen erken dönemde virüse karşı antikor oluşmamakta veya oluşan antikor saptanamamaktadır.  Bu nedenle PCR testi; özellikle enfeksiyonun erken aşamasında ve şüpheli ilişkiden ortalama  9 – 10. günden itibaren HIV virüsünün saptanması, HIV testlerinin doğrulanması, HIV pozitif kişilerde virüs miktarının saptanması ve AIDS hastalarının tedaviye verdikleri yanıtın takibi amacıyla uygulanır. İnternette “Hiv testi nedir”, “Hiv Testi İzmir” terimleriyle sıkça araştırma yapanların, kafalarını karıştırmadan bu testlerin birbirinden farkına hakim olması, faydalı olacaktır. Başka bir makalemde de Hiv testlerinin detaylı karşılaştırması var ancak burada da kısaca bahsedelim: 

Hiv Testi – ERKEN SONUÇ VERME DURUMUNA GÖRE KIYASLAYALIM: 

En erken sonuç vereni, PCR ile “Viral Yük”  tayinidir (9. günden itibaren).

P24 antijen + Antikorlarını meydana çıkaran test. ( 21 – 28 günler arasında ya da daha sonra sonuç verebilmektedir).

En çok bilinen ve kullanılan ELISA antikor testi [en erken 8 haftadan itibaren ( belki) sonuç verebilmekledir. Eliza testlerinin bu süredeki duyarlılığı çok düşük olup, genellikle 3 – 6 aydan sonra daha net sonuç verebilir.

Hiv Testi – DUYARLILIK DURUMUNA GÖRE KIYASLARSAK: 

PCR çok duyarlı ve güvenilir bir yöntemdir.  9. Günden itibaren yapılabilinir.

HIV p24 Antijeni + HIV1 – 2’nin Antikorlarına bakan test;  testin yapılış zamanına göre değişkenlik gösterir ve 21. Günden itibaren yapılabilinir

HIV 1 ve 2’nin yalnız IgG Antikorlarını saptayan (ELİZA) testin uygulanması ise en erken 2 aydan sonra olmalı ve sonuç ( – ) Negatif ise, 6.ayda tekrar yapılmalıdır.

Bu testleri yaptırma telaşına kapılmamak için en iyi yöntem ise KORUNMALI İLİŞKİDİR.

Hiv testi nedir, farkları nelerdir, hiv testlerinin türlerini araştırıyorsanız, HIV ve diğer Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar konularıyla ilgili diğer makalelerimi de okumak için üstteki ana menüdeki BLOG/MAKALELER linkine tıklayarak diğer makalelerimi de inceleyebilirsiniz. Hiv Testleri  ile ilgili aşağıdaki videoyu da izlemeyi unutmayın. Hiv Testi İzmir Alsancak Laboratuvarımızda, testleriniz gizlilik içinde yapılmaktadır. Ekstra sorularınız olursa telefon ya da e-posta ile iletişime geçmekten çekinmeyin.

Aşağıdaki Hiv testleri ile ilgili videomu izleyiniz, videonun altındaki Hiv testi ile ilgili diğer makalelerimi de inceleyiniz.

Hiv ve Hiv Testi ile İlgili Benzer Faydalı Makaleler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir