Aydınlı Apt. No:36, Kat:2, Daire:4
Konak / Alsancak | İZMİR
Telefonla İrtibata Geçebilirsiniz
turan@uckunlaboratuvari.com
*Cumartesi günleri 15:00'e kadar açığız
Hiv virüsü nasıl çoğalır diye araştıranlar için hazırladığım bu makalede, bu virüsün dinamiklerinden bahsedeceğim… Vücudumuzu enfeksiyonlardan koruyan ve enfeksiyon etkenleriyle savaşarak onları yok etmeye çalışan, kandaki lökositlerdir (bknz: VÜCUDUN SAVUNMA HÜCRELERİ). Lökositlerin, lenfosit grubunda bulunan ve T- lenfositi olarak adlandırılan ve de bir alt grubunda bulunan CD–4 hücrelerinin, bağışıklık oluşmasında önemli bir yeri vardır. Bağışıklık yanıtında “aracı” hücrelerdir ve vücutta antikor oluşmasına büyük katkı sağlarlar.
HIV virüsü vücuda alındığında, çoğalabilmek için “konakçı” canlı hücrelere gereksinim duyar. Öncelikle HIV virüsünün yapısına bakalım:
Yukarıda adı geçen CD–4 hücreleri, HIV virüsünün çoğalmak için seçtiği “hedef” hücrelerdir. Virüs, bu hücrelere girer ve 7 basamaklık bir evreden sonra çoğalır. Bu çoğalmaya “HIV’in HAYAT SİKLUSU” denir. Çoğalan hücreler yeniden başka CD–4 hücrelerine girerek çoğalmaya devam ederler.
Girdiği CD–4 hücresinden çoğalarak çıkan HIV virüsleri, yeni CD–4 hücrelerine girerek çoğalmalarına devam ederler. Bu çoğalmalarının bitiminde, içinde üredikleri CD–4 hücrelerini harap ederek işe yaramaz hale getirirler.
Normalde, CD–4 hücreleri, 1mm3 kanda, 600 – 1200 kadardır. Ancak HIV virüsünün kendini çoğaltmak amacıyla bu hücrelerde yaptığı tahribat nedeniyle, HIV hastalarında CD–4 hücrelerinin sayısı 200’ün altına düşer. Hücrelerdeki azalma, bağışıklık sistemini zayıflattığı için, HIV hastalarında, “fırsatçı enfeksiyonların” oluşmasına neden olabilir. Böyle durumlarda, hastaya, uygulanan HIV tedavisiyle birlikte, fırsatçı enfeksiyonları önlemek amacıyla, proflaktik olarak (koruyucu amaçla) geniş spektrumlu antibiyotik tedavisine de başlanması önerilmektedir.
CD–4 sayısı kanda 1mm3 ‘te 500’ün üstüne çıktığında tedavi kesilebilir. Ancak CD–4 sayısının 3 ayda bir kontrol edilmesinde yarar vardır.
HIV Testlerinin Yorumlanması ve HIV Korkusu başlıklı makaleme de göz atmanızı, ayrıca şüpheli ilişkiden sonra hangi HIV testini yaptırmanız gerektiği ile ilgili bilgi için HIV TESTLERİ başlıklı makalemi okumanızı tavsiye ederim.
Online Eğitimler