Uçkun Tıp Laboratuvarı

Tahlilleriniz için İzmir'deki Güvenilir Adresiniz

Alsancak, 1392 Sok.

Kültür Mah. Kemahlıoğlu Apt.
1392 Sok. No:7, Kat:4, Daire:8
Konak / ALSANCAK | İZMİR

0 (232) 464 2207

Telefonla İrtibata Geçebilirsiniz
turan@uckunlaboratuvari.com

Pts-Cts*: 08:30 - 19:00

*Cumartesi günleri 15:00'e kadar açığız

Akdeniz Anemisi (Talasemi)

430AKDENİZ ANEMİSİ (Talasemi); genellikle Akdeniz ülkelerindeki ırklarda, orada yaşayanlarda görülen bir çeşit “KANSIZLIK HASTALIĞI”dır. Ancak, yalnız Akdeniz ülkelerine has bir hastalık değildir. Ender de olsa başka ülkelerdeki ırklarda da görülebilir.

Hastalık, genetik karakterli olup, insandan insana mikropla bulaşmaz, yani bulaşıcı değildir. Akdeniz anemili hastalardan ya da taşıyıcılardan TEMAS YOLU İLE BULAŞMA KESİNLİKLE OLMAZ. Hastalık; doğan çocuğa, anne veya babasının hastalık taşıyan genin, genetik olarak geçmesiyle oluşur.

Kansızlığın (anemi) oluşmasının nedeni; kanda bulunan alyuvarların (eritrositlerin) yapısını oluşturan “HEMOGLOBİN” maddesinin yapımının kusurlu olmasıdır.

Hastalık 2 şekilde görülür:

  1. Talasemi Major (Hasta olan ve hastalık belirtileri ağır seyredenler)
  2. Talasemi Minör (Hastalıği taşıyan ancak belirtileri ağır olmayanlar)

 

Talasemi MAJOR ( Cooley Anemisi ) 

Hastalığın ağır seyreden şeklidir. Genellikle, bebekler 6 aylık olunca, aniden ağır bir kansızlık oluşur ve bu nedenle de kalp yetmezliği gelişir. Kalp yetmezliği; ancak sık sık kan naklinin yapılmasıyla önlenebilir. Kan nakli yapılmazsa, hasta birkaç senede ölür. Kan nakli yetersiz yapılırsa; kemik iliğinin aşırı kan yapımı nedeniyle kemiklerde kırılmalar görülür. Çocuğun yüz şekli değişir, Alın ve elmacık kemikleri dışa doğru çıkar, burun kökü çöker, üst dişler öne fırlar. Kafa dört köşe olur, boy kısa kalır, çocuk ergenlik çağına giremez. Dalak ve karaciğer büyür, myokardit (myokardin iltihaplanması), kalp yetmezliği gibi kalp problemleri çocuğun ileri yaslarda ölümüne neden olur. Kalp problemlerine, kan nakilleriyle vücutta biriken fazla miktardaki demir neden olur.

Talasemi MİNÖR

Talasemi Major’e göre çok daha hafif seyreder. İnsanlardaki tek bulgu; yalnızca KANSIZLIKTIR. (YALNIZ TÜM KANSIZLIKLAR DA Talasemi DEĞİLDİR.) En çok görülen kansızlık çeşidi olan ” DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ” bu hastalıkla karıştırılmamalıdır. Bu hastalıkta da hastalar genelde halsizlikten şikayetçidirler. Ancak hastaların çoğu, dikkatle incelenen HEMOGRAM dediğimiz kan tahlili ve buna bağlı olarak da yapılan HEMOGLOBİN ELEKTROFOREZİ sonucunda ortaya çıkar. Nitekim, Laboratuvarımıza check – up için başvuran sağlıklı kişilerde ya da halsizlik yakınmalarıyla başvuran birçok kişide bu hastalığı meydana çıkardık. Bu şahısların hepsi de köken olarak Ege ve Akdeniz Bölgesi’nden de değildi. İzmir’de, evlilik için başvuran şahıslara, evlenmeden evvel zorunlu olarak yapılan bu testler; birçok taşıyıcıyı ortaya çıkarmıştır.

Zayiflama Yöntemleri Talasemi Minör Hastalığının (Taşıyıcılığın) Ölümcül Bir Tehlikesi Yoktur.

  • DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER :

Anne ve babadan yalnızca biri “Akdeniz Anemisi” taşıyıcısı (Talasemi MİNÖR) ise; doğacak çocuklarının “TAŞIYICI” olma olasılığı % 50’dir. Yani doğacak çocuğun Talasemi MAJÖR (hasta) OLMA OLASILIĞI YOKTUR.

Anne ve babanın HER İKİSİ DE TAŞYICI (Talasemi Minör) İSE; doğacak cocuklarının “Talasemi MAJOR” (yani hastalığın ÖLÜMCÜL ve AĞIR SEYREDEN CİNSİNDEN OLMA RİSKİ % 25 ‘ TIR.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Adres Değişikliği Nedeniyle,
1 Ağustos 2024 Perşembe Gününe Kadar Kapalıyız

Yeni Adresimiz:
1392 Sok. Kemahlıoğlu Apt.
No: 7 Kat:4 Daire:8
Konak - ALSANCAK | İZMİR